Pokud si pořídíte řezané tulipány, je důležité se o ně dobře postarat, aby vydržely co nejdéle ve váze. Tulipány a narcisy mají svou sezónu. Ty české tulipány koupíte od března do května. Mimo tohle období musíte sáhnout po dovezených květinách, nebo českých rychlených tulipánech, které jsou k dispozici už na Valentýna. Pojďme se na tulipány a narcisy podívat ale separátně:

Tulipány

„Aby byly tulipány čerstvé a dostatečně napité, měli byste si všímat toho, že vám stonky o sebe vržou, když je společně promnete v ruce,“ radí Jana Čechová z Rozkvetlé dílny. Tulipány jsou ovšem i poměrně odolné a mohou vydržet i několik dní bez vody. Pokud je převážíte nebo ukládáte bez vody, není to zásadní problém, stačí jim po převozu nebo zakoupení seříznout stonky a nechat je napít vodou v nádobě.

„Je také důležité mít na paměti, že tulipány jsou jarní květiny a v horkých letních dnech mohou rychle vadnout. Proto je v takových podmínkách vhodné s použitím a převozem zacházet opatrněji,“ varuje Jana Čechová.

Co s květinami doma? Odbornice přesně rozebírá postup: „Po umístění do vázy je dobré stonky tulipánů opatrně seříznout, ideálně ostrým nožem, aby byly schopny co nejvíce nasát vodu. Do vázy byste měli použít studenou vodu, a pokud máte možnost, klidně až ledovou. Je důležité nepřelévat květiny vodou, stačí asi 5-7 centimetrů, aby nedocházelo k nadměrnému změkčení stonků.“

živé vysílání

Kdbyste chtěli se dozvědět víc o svatebních květinách, přípravách na svatbu apod., tak 1.3. 2023 bude živé vysílání, kde se tomuto tématu bude Jana Čechová společně s kolegyní z Brna věnovat. 

Narcisy

Narcisy jsou jinou populární jarní květinou. I ty se převážejí nasucho. Vydrží to a po vložení do vody se krásně napijí. Stejně jako u jiných květin, i u narcisů je důležité stonky před vložením do vody seříznout. Avšak u narcisů je potřeba být opatrný, protože po řezu vylučují sliz, kterým otráví vodu. Jana Čechová z Rozkvetlé dílny tak doporučuje jednoduchý postup: „Po řezu nechte květy chvíli na suchu, aby se zbavily slizu, a teprve poté je dejte do vody.“ I tak je ale lepší nedávat narcisy do jedné vázy s jinými květinami.


Pokud chcete, aby narcisy vydržely co nejdéle, je důležité držet je v chladném prostředí. Seříznuté stonky narcisů můžete dát do vázy s ledovou vodou. Nemusíte dávat do vázy příliš mnoho vody, protože květiny jsou zvyklé vydržet delší dobu bez vody. Navíc, jako u jiných cibulovin, ideální je studená voda. Pokud chcete, můžete přidat do vody také několik kostek ledu.

U obou květin platí jedna hlavní zásada – je lepší vodu raději častěji měnit, než jí dávat moc.

Na článku spolupracovala Jana Čechová – Rozkvetlá dílna

Na článku spolupracovala Jana Čechová – Rozkvetlá dílna

Ačkoli se původně květinami neživila, během mateřské dovolené založila květinovou dílnu, vystudovala floristiku i zahradní tvorbu na ČZA v Mělníku a nyní navrhuje zahrady i tvoří z květin nádherné kytice a výzdoby. Snaží se o otevření celého procesu rozhodování, výběru i tvorby svatebních aranží a kytic tak, aby se zákaznice mohly samy správně rozhodnout, jaká květina je bude doprovázet ve svatební den. Například 1.3. bude živě vysílat diskusi o tom, jak by taková svatební kytka a výzdoba měla vypadat. www.rozkvetladilna.cz