Myslíte, že kočky mohou v zimě mrznout, když mají huňatý kožíšek? Venkovní kočky, které tráví spoustu času venku po celý rok, se instinktivně připravují na zimu tím, že mění srst a přibírají na váze. Chladné počasí jim tedy nemůže tak rychle ublížit. Přesto však budou rády, když jim v zimě nabídnete teplé útočiště. Pokud je venkovní kočce venku zima, měli byste jí kdykoliv umožnit zahřát se v teple. Že je kočce zima, poznáte podle držení těla - kočka se přikrčí a stočí se, tlapky má schované pod tělem, má načechranou srst a oči stáhne do dvou malých štěrbin.

Kočky v zimě více spí

Kočky obvykle spí 12 až 16 hodin denně. V zimě však není neobvyklých ani 20 hodin a více. Bohatá nabídka krmiva a málo denního světla je zmáhá. Ve spánku také šetří energii, aby přizpůsobily svoji tělesnou teplotu chladu. Proto připravte pro kočku teplá místa na ležení, aby nemrzla a šetřila energii. Útulný pelíšek na jednom z okenních parapetů nebo lůžko na radiátoru kočka určitě uvítá.

Jak v zimě krmit kočky?

Domácí kočky v zimě nepotřebují více krmiva než v létě. Potřebují ale pohyb! Můžete se s ní častěji mazlit a na Vánoce ji překvapit novými hračkami pro kočky. Pokud je vaše kočka venku, může v zimě jíst o něco více. Určitě jí podávejte kvalitní krmivo. Koneckonců váš čtyřnohý přítel potřebuje hodně energie, aby se obrnil proti zimnímu chladu. Ale nepřehánějte to, jinak bude mít na jaře problém se zimních tukových zásob zbavit.

Výměna srsti a péče o tlapky

Kočky zimě přizpůsobují nejen svůj spánkový rytmus, ale také srst. Kočičí kožíšek je mnohem nadýchanější, ale také hodně líná. Pokud vaše kočka změní srst na zimní – obzvláště hustou srst s hřejivou podsadou – můžete změnu srsti podpořit vydatným kartáčováním. U domácích koček není zimní srst tak výrazná jako u venkovních koček.

Podobně jako u psů i tlapky venkovních koček vyžadují hodně pozornosti a péče, aby nepraskaly. K péči o tlapky, které byly poškozeny posypovou solí, sněhem a chladem, použijte jemný balzám na tlapky.

Zdroj: ireceptar.cz, zoohit.cz