Jaro začíná již v lednu, a to výsevem některých druhů letniček. Pokud jste hrdí zahrádkáři a chcete se pochlubit vlastními výpěstky nebo chcete pozorovat vývoj od titěrného semínka až po krásně rozkvetlou begonii, je právě ten pravý čas začít s výsevem. V lednu vyséváme hlavně balkónové letničky, jako je muškát paskatý - Pelargonium zonale, muškát břečťanolistý - Pelargonium peltatum, ledovky, voskovky - Begonia semperflorens, begonie hlíznatá - Begonia tuberhybrida, z letniček pro řez je to např. hvozdík, karafiát - Dianthus caryophyllus, velmi oblíbené jsou Chabaudovy karafiáty. Pro výsev je důležitý kvalitní substrát, nejlépe přímo určený pro výsev a množení, který neobsahuje semena plevelů, je lehký, teplý a semínka v něm snadno klíčí.

Semínka begonií jsou velmi drobná, a tak je vyséváme na povrch rozhozem, nezasypáváme zemí. Je důležité, aby byla na povrchu substrátu pravidelně rozmístěna a netvořila shluky, v příliš hustém výsevu dojde velmi snadno k šíření patogenních hub, které nám vzešlé rostliny zničí. Semínka pelargonií jsou poměrně velká, a tak je můžeme pomocí pinzety vysévat do řádků na vzdálenost dvou centimetrů od sebe. Výsev udržujeme vlhký na světle při teplotě 20 stupňů Celsia. Truhlík s výsevem přikryjeme sklem, zamezíme tím vysychání povrchu, a semínka pak klíčí stejnoměrně. Jelikož v domácnostech nebývají světelné podmínky vždy ideální, je dobré výsev dosvětlovat umělým světlem. Po vzklíčení sklo z výsevu odstraníme a po vytvoření prvních pravých lístků rostlinky rozsadíme. Výsev je nutné každý den pravidelně kontrolovat a v případě výskytu patogenních hub (padání semenáčků) okamžitě zasáhnout, při včasném zásahu stačí místo výskytu zasypat prachem z dřevěného uhlí.

Škůdci měsíce

V této době se v zahradě se škůdci nesetkáme, hrozí jen okusy zvěří, a tak zkontrolujeme oplocení kolem pozemku a ochranné pletivo kolem mladých stromků.

Kontrolujeme pravidelně zdravotní stav přezimujících rostlin, jelikož je přezimujeme v mrazupusté místnosti, mohou se na nich i v této době objevit mšice. Pokud se tak stane, použijeme na odstranění některý z dostupných přípravků, jako je např. Agrion Delta, Karate 5CS, Pirimor 50WG, nebo z biologických Biool, Spruzit.

Nezapomeňme v zahradě na:

Přikrmovat ptactvo, které se nám v době vegetace odmění redukováním stavu živočišných škůdců. Sklepávat sníh z rostlin, jako jsou živé ploty, sloupovitě rostoucí konifery, zamezíme tak rozvalení nebo rozlomení rostlin. Odhazovat sníh z cest k rostlinám, chráníme tak kořenový bal proti promrzání. Pozor na sníh ošetřený solí, ten k rostlinám nedáváme. Zalévat stálezelené rostliny, pokud není půda zamrzlá. Kontrolovat zdravotní stav přezimovaných rostlin. Při velkých mrazech se nedotýkat rostlin na zahradě, rostliny jsou zkřehlé a snadno se poškodí. Pokud máme zahradní jezírko, kontrolovat, zda není zcela zamrzlé, v takovém případě prorazíme v ledě díru, abychom zajistili přísun vzduchu pro vodní živočichy. Cibuloviny, které jsme si na podzim nasázeli do květináčků či truhlíků a chceme si je přirychlit, přenést do tepla, zpočátku je lepší nižší teplota okolo 16 stupňů Celsia. * Již v lednu si můžeme dopřát čerstvou zeleninu z vlastní sklizně. Stačí si vysít řeřichu do květináče nebo misky, při běžné pokojové teplotě vyklíčí do tří dnů.

Foto: www.thinkstock.cz