Z počátku měsíce nám ještě mohou poškodit rašící květy noční mrazíky, proto si pečlivě hlídáme předpověď a máme po ruce plachtu z netkané textilie, která nám pomůže ochránit menší ovocné stromky.

Vyšší nakvetlé stromy můžeme při výrazném ochlazení zase mlžit. Aby naše práce přinesla kýžený výsledek a neumrzly nám při ní ruce, pořídíme si automatické zavlažování a nastavíme si co nejjemnější postřik.

Daleko větší neplechu však mohou natropit biologičtí škůdci, na které si musíme v tomto měsíci dát zvlášť velký pozor. Pro začátek nám postačí feromonové, případně světelné lapače, které nás upozorní na výskyt obaleče jabloňového a v menším množství ho i zlikvidují. Jiným, velmi rozšířeným škůdcem je pilatka, která klade svá vajíčka do květů. Protože reaguje na světlou barvu, můžeme ji nachytat na bílou lepovou destičku. Při větším výskytu nebudeme váhat a v druhé polovině měsíce začneme s chemickou ochranou.

Neobjevíme-li v zahrádkářské prodejně svůj léta používaný přípravek, nedáme se tím odradit. Řada z nich totiž v rámci nových předpisů EU zmizela ze světa a byla nahrazena novými ekologičtějšími prostředky.

Zahrádka však nestojí pouze na hubení škůdců, a tak se připravíme třeba na roubování angreštů. Jako podnože lze použít 120 až 140 cm vysoké meruzalkové pruty stromkových angreštů, které vyrůstají asi 10 cm od hlavního kořene a mají vlastní kořínky.

Pokud zjistíme, že některé z nově vysazených stromků ještě nevyrašily, vyjmeme je opatrně ze země, zkrátíme jim kořínky až do zdravého dřeva, a před opětným zasazením na několik dní namočíme do vody.