Pečená zelenina vypadá obyčejně, ve skutečnosti má ale tolik podob a variací, že se jen tak neomrzí. Díky koření a bylinkám může získat pokaždé jiný nádech – jednou si vystačíte jen s mořskou solí a česnekem, příště použijete provensálské bylinky a jindy třeba aromatickou orientální směs. Upéct můžete prakticky všechny druhy zeleniny – brambory, mrkev, petržel, batáty, řepu, papriky, ačokču, růžičkovou kapustu, květák, brokolici, dýni, cuketu, lilek, cibuli, rajčata… Záleží jen na vás, jaká kombinace vám bude nejvíce chutnat.

Pečenou zeleninu zvládne připravit úplně každý. Podívejte se na video s návodem a praktickými tipy:

Zdroj: Youtube


Příloha i hlavní chod

Pokud použijete větší množství měkčích a vodnatějších druhů, jako jsou například rajčata nebo cukety, počítejte s tím, že pustí více šťávy a směs bude spíše dušená. V takové podobě bude skvělou přílohou, můžete ji navrstvit na opečený chleba, použít jako náplň do tortill nebo smíchat s těstovinami. Pevnější druhy si udrží svůj tvar a můžete je jíst jako samostatný chod. Jako doplněk podávejte dip z tvarohu nebo jogurtu – nejenže pozdvihne chuť zeleniny, ale také dodá do pokrmu bílkoviny, takže vás zasytí na delší dobu.


Pečená zelenina s tvarohovým dipem

Čas přípravy: 30–40 minut

Ingredience:

  • 1 000 g brambor
  • 5 mrkví
  • 2 masité papriky
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 rajčata
  • sůl
  • rostlinný olej
  • čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn)


Na dip:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžíce hořčice
  • česnek
  • svazek čerstvé pažitky
  • sůl

Příprava:

1) Troubu předehřejte na 200 ºC.

2) Zeleninu omyjte, osušte a nakrájejte. Každý druh se peče jinou dobu a tomu je třeba přizpůsobit velikost kousků. Brambory nakrájejte na tenčí měsíčky, mrkev ponechte celou nebo ji rozpulte. Papriky rozkrojte na čtyři dílky a rajčata použijte celá. Cibuli rozkrojte na čtvrtiny.

3) Nakrájenou zeleninu nasypte do misky, pokapejte olejem, osolte a důkladně promíchejte, aby vrstvička oleje pokryla každý kousek.

4) Zeleninu vložte na plech, přidejte čerstvé bylinky a celé neoloupané stroužky česneku.

5) Pečte přibližně 30 minut, dokud nebudou brambory měkké.

6) Během pečení si připravte dip. Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou, přidejte hořčici, prolisovaný česnek a jemně nasekanou pažitku. Podle potřeby dochuťte solí.

Zdroj: www.receptyonline.cz, www.ireceptar.cz, www.kucharkaprodceru.cz