I když je stále ještě léto, už teď musíme myslet na zimu. Ukončíme přihnojování rostlin dusíkatými hnojivy a vyměníme je za hnojiva s obsahem fosforu a draslíku, který zajistí lepší vyzrání pletiv. Je to důležité pro všechny druhy kulturních rostlin rostoucích volně v zemi nebo v nádobách jako mobilní zeleň, ale i pro pokojové rostliny. Takto připravené rostliny na zimu snadněji odolávají zimní nepřízni počasí.

Okrasná zahrada

V zahradě dělíme a přesazujeme trsy kosatců, pivoněk a lilie bílé (Lilium candidum). Koncem srpna začínáme vysazovat jarní cibuloviny, jako jsou tulipány, narcisy, hyacinty, krokusy, sněženky, modřence atd. Proti hlodavcům můžeme cibule květin chránit tak, že je při sázení zabalíme do pletiva s jemnými oky (tzv. králičí pletivo) nebo přidáme trochu ořechového listí přímo k cibulím rostlin.

Pravidelně okopáváme okrasné záhony, abychom zabránili vzniku půdního škraloupu, a umožnili tak snadnější vstřebávání vody do půdy, zároveň tím přerušíme kapiláry, kterými naopak voda vzlíná ven z půdy. Dobře okopaný záhon nám ušetří až dvoje zalévání. Okopávání můžeme nahradit mulčováním, využíváme jej především v okrasné zahradě, mezi rostliny a keře navezeme alespoň sedmicentimetrovou vrstvu mulče (např. kůra). Nejen že se zlepší přijímání vody půdou a zabrání vzlínání, ale omezíme tím i klíčení a růst plevele.

Stříháme živé ploty. Živé ploty z opadavých listnatých dřevin stříháme během vegetace 3x až 5x, záleží na růstu dané rostliny a konkrétních podmínkách. Častějším stříháním docílíme hustšího zavětvení, a tím pevnější stavby živého plotu. U stálezelených a jehličnatých rostlin je to 2x až 3x za rok. Živé ploty stříháme raději za podmračeného dne nebo navečer, nikdy nestříháme za poledního žáru. Se stříháním živého plotu začínáme už od jeho nasázení, jedině tak můžeme docílit úzké, a přitom husté stěny bez řídkých míst.

Trávník pravidelně sečeme, intenzita sekání se řídí podle růstu trávy, zpravidla jednou týdně. Začátkem srpna přihnojíme běžným trávníkovým hnojivem naposledy. Hnojivo aplikujeme na posečený trávník před deštěm, pokud nezaprší, trávník sami řádně zalijeme. V suchém a horkém období výšku sečení přenastavíme o něco výš, abychom předešli zežloutnutí trávníku.

Ovocné stromy

Srpen je ideální měsíc pro řez peckovin, v této době se ještě dobře hojí rány a riziko vniku klejotoku je nízké. Koncem srpna jsou stálezelené rostliny natolik vyzrálé, že snesou přesazení, vždy ale dbáme na to, abychom příliš nepoškodili kořenový bal.

Pokojové rostliny

Srpen je vhodný pro přesazení pokojových rostlin. Je stále dostatek slunečního svitu a rostliny v této době ochotně koření.

-Miroslav Moravec-

Foto: Bosch, Gardena, www.thinkstock.cz