Dřevěné peletky jsou přírodním palivem z čistého dřeva, vyrábějí se bez chemických pojiv a slouží k ekologickému vytápění rodinných domů i průmyslových kotelen.

Stovky tisíc domácností stále vytápějí své domy uhlím, což je významný zdroj znečištění ovzduší prachovými částicemi a oxidem uhličitým. Peletky představují ekologické palivo, obsah popelovin je pod 0,5 % a jejich výhřevnost do 18 MJ/kg.

Dřevěnými peletkami lze topit ve všech topeništích, které jsou k tomuto účelu technicky přizpůsobené. Můžeme je použít tam, kde není k dispozici zemní plyn ani dostatečný příkon elektřiny, aniž bychom museli použít diskomfortní (polena nebo uhlí) nebo drahé (kapalný plyn nebo topný olej) řešení.

Dotace na kotel

Peletkový kotel i s příslušenstvím lze pořídit přibližně od 95.000 Kč včetně DPH. Na jeho nákup je ale možné získat dotaci. Dotace může být poskytnuta až ve výši 50 % investičních nákladů, maximální výše podpory je do částky 50.000 Kč. O příspěvek nejen na peletkové kotle ze Státního fondu životního prostředí ČR mohou lidé žádat do 31. prosince 2008.

Sdružení EkoWATT uvádí, že náklady na vytápění rodinného domku peletami při roční spotřebě 80 GJ tepla jsou 19.850 Kč (tento údaj nezahrnuje další související okolnosti, například ohřev vody bojlerem).

Ušetří i životní prostředí

Kotle a krbová kamna s využitím peletkového ekopaliva jsou dobrým řešením pro zajištění úsporného a kvalitního vytápění domácností, a šetří naše životní prostředí.

Pelety se vyrábějí na protlačovacích matricových lisech, s přídavkem organického pojiva, například škrobu. Vyrábí je například peletárna Leitinger Bio Pellets Paskov z vedlejších produktů výroby - pilin a hoblin sousední pily společnosti Mayr-Melnhof Holz Paskov.

-Mayr-Melnhof Holz- Více informací k poskytnutí dotace na ekologické vytápění naleznete ZDE