Peří – osvědčená klasika. Je dražší, ale vydrží vám doma roky. Cena je asi 2 000 korun. Čím dražší pak peřina je, tím je příjemnější na dotek. Ty nejdražší jsou dokonce z takzvaného prachového peří. Výhody peřin z peří jsou jasné – jsou to dokonalé tepelné izolanty. Zároveň ale peří pohlcuje vlhkost a odvádí ji od těla pryč. To syntetická vlákna nedokážou.

Má peří nevýhody?

Tak třeba váš pocit – mnoho lidí má pocit, že se peřiny z peří nedají pořádně vyprat, a spí tak v jakési špíně. Je to ale velký mýtus! Peřiny i polštáře z peří můžete v klidu vyprat. Doporučujeme k tomu však mít pračku o objemu alespoň 8 kilo a ideálně i sušičku. Péřové peřiny schnou opravdu dlouho.

Naopak syntetické duté vlákno má také své mouchy

Ve společnosti panuje přesvědčení, že se tyto peřiny lépe udržují. Jak už jsme si ale vysvětlili, často je to mýtus. Co je vlastně duté vlákno? Jedná se o polyesterové vlákno, které vypadá jako kuličky. I zde se vyplatí připlatit si. Zvolíte-li totiž kuličky, které jsou levné, budou se k sobě lepit. Trochu lepší jsou proto peřiny ze silikonizovaného vlákna. Na kuličky se přidá tenká vrstva silikonu a díky tomu se kuličky drží víc od sebe a netvoří chuchvalce. Poslední možností je mikrovlákno. Jedná se o velmi malé kuličky, které dokonale obklopí naše tělo.

Jaký je závěr?

Je jedno, jestli si vyberete peřinu z dutého vlákna, nebo z peří. Klíčové je spíš to, kolik peněz do ní hodláte investovat. Zde opravdu platí, že čím dražší, tím lepší spánek vás čeká.

www.prozeny.cz