Vybírat můžeme z přírodních materiálů, které mají dlouholetou tradici, jejich údržba je ovšem o něco náročnější oproti materiálům syntetickým. Obojí má samozřejmě své přednosti i nedostatky. Zvažujme tedy důkladně.

Přírodní materiály

K tradičním přírodním materiálům patří peří, které se vykupuje drané nebo sekané. Pro tyto účely se používá především husí peří. To se následně čistí strojově při vysoké teplotě metodou horkého vzduchu. Do bubnu se přidává antibakteriální příměs. I přesto není zcela vhodné pro alergiky. Rozhodneme-li se pro koupi přikrývky s péřovou výplní, volíme podle kvality materiálu od základního až po luxusní vždy prachové. Údržbu nelze provádět doma, peřinu je nutné alespoň jednou za rok nechat vyčistit ve speciálních čistírnách, cena se pohybuje kolem 50 - 70 Kč za kilogram.

Jste-li revmatici, pak dejte přednost přikrývce s výplní ze střižní vlny. Přijímá totiž vlhkost směrem dovnitř a zpět ji vrací do ovzduší mimo lůžko.

Duchny si můžeme pořídit ve standardních rozměrech, případně nechat ušít na zakázku.

Syntetické materiály

Přírodní materiály dávno nahradily umělé materiály, přičemž jejich vlastnosti jsou stejné a údržba mnohem snazší. Zastoupeny jsou polyesterem, viskózou a polyamidem. Nejčastěji se setkáváme s polyesterovými vlákny, která jsou dutá nebo plná. Umožňují zachovat si po dlouhou dobu původní objem. Rozlišujeme je podle použitého vrchního materiálu, typu a množství výplňového vlákna. Důležitý je i způsob prošití, který také předurčuje jejich použití. Obecně jsou přikrývky ze syntetických materiálů příjemně lehké a splývavé, ideální pro alergiky, protože se v nich nedrží roztoči. Praktická je možnost praní v pračce.

Při nákupu:Výrobce přikrývek své produkty označuje podle hřejivosti. Ještě před nákupem si tedy ujasněte, zda budete přikrývku používat v létě, nebo v zimě. Existují samozřejmě i typy pro celoroční užití, praktické i hygienické je ale vlastnit peřinu pro teplé a studené období.

Pro nerozhodné…

…existuje smíšená náplň, z peří a dutého vlákna, která vykazuje dobré izolační a užitné vlastnosti, je příjemná, nesléhá se a může se běžně prát.

Pod hlavu to nejlepší

Polštáře se liší podle použitého vrchního materiálu, podle způsobu šití a typu výplňového materiálu. V poslední době jsou oblíbené polštáře plněné dutým vláknem ve tvaru vločky, kde stálost objemu a schopnost regenerace po vyprání je největší. U některých polštářů (se zipem) je možné množství této kuličkové výplně regulovat. Prodávají se totiž i náhradní výplně. Nejkvalitnější modely polštářů mají vyjímatelný vnitřní vak. Návlek i vnitřní vak s náplní se tak dají prát samostatně podle potřeby. Pro http://cms.tvujdum.cz/userdata/images/39048vluzkovinyscan-quilt.jpgpevnější oporu hlavy a krční páteře jsou navíc vyvinuty speciální typy polštářů.

2x měř a jednou řežStandardní rozměr peřiny 135 x 200 cmPro dlouhány je k dispozici 135 x 220 cmDvoupeřina 200 x 240 cmPolštáře 50 x 70 cm nebo 70 x 90 cm