První překvapení je, že perlit je mnohem levnější než vermikulit. Bohužel, rozhodně se nehodí na všechno. Pojďte se jim podívat na zoubek.

Perlit je amorfní vulkanické sklo

A jeho hlavní výhodou je, že obsahuje velké množství vody. Perlit dokáže vodu zadržovat a pomáhá tak provzdušňovat půdu. Pokud chcete, aby půda byla méně kompaktní, je perlit ideální možností. Přimíchejte ho do přemokřené půdy, tím provzdušníte půdu a zároveň její pH upravíte na 6,6 až 7,5, což vyhovuje mnoha rostlinám. Mezi rostliny, kterým se daří v sušším substrátu, patří například tropické rostliny, kaktusy, cykasy, sukulenty. Hodí se ale i na muškáty nebo levanduli.

Vermikulit je porézní slídová hornina

I on dokáže absorbovat a zadržovat vodu. Provzdušnění s ním ale nikdy nebude tak kvalitní. On naopak udrží substrát v ideální vlhkosti. Navíc obsahuje minerály a stopové prvky jako fosfor, draslík, hořčík nebo vápník.

Vermikulit se tedy hodí hlavně pro vlhkomilné rostliny nebo na klíčení semen. Vermikulit podporuje růst mladých kořenů a umožňuje snadnější zakořenění. Tento přístup je vhodný hlavně u aloe vera, hyacintu, modřence nebo meduňky. Zkuste ho klidně i na zeleninu, jako jsou rajčata.

Zdroj: hobbykuk.cz