Línání je proces, s nímž se setká prakticky každý majitel psa. Jeho intenzita záleží na zdravotním stavu a životním stylu konkrétního psa, ale i na plemeni. Některá dlouhosrstá plemena, například kolie nebo sheltie, línají po většinu roku. Jiná plemena, zvlášť ta s kudrnatou srstí, jako je pudl nebo boloňský psík, nelínají skoro vůbec. Víc línají psi, kteří žijí na zahradě, neboť je to pro ně přirozenější prostředí, a proto mají tendenci si srst před zimou a létem výrazněji obnovit. U psů chovaných v bytě, kde je celý rok podobná teplota, je línání méně výrazné. Ovšem krátkosrstá plemena, například francouzský buldoček nebo mops, v bytě línají prakticky celý rok.

Línání nelze zastavit

„Srst slouží (nejen) pejskům jako důležitá bariéra před vlivy vnějšího okolí. Chrání před vedrem, spálením od slunce, zimou, vodou, škůdci a je také ukazatelem celkového zdraví psa. Je proto důležité se o ni pečlivě starat. A to i v době línání. Důležité je ale říct, že línání je u psa přirozený projev, který nelze zastavit či eliminovat. Můžeme ho jen urychlit,“ říká veterinární lékařka Renáta Valášková ze společnosti Aveflor. A urychlit línání a učinit ho v bytě snesitelnějším můžete s následujícími třemi pomocníky.

Kvalitní strava

Ačkoliv by pes měl být krmen kvalitním krmivem po celý rok, v období línání je to zvlášť důležité. „Volte stravu s vysokým obsahem masa, nejlépe s přídavky probiotik. Zkuste také přidávat psovi do krmiva zdravé doplňky, které podpoří výměnu srsti ‚zevnitř‘. Výborné jsou lososové nebo lněné oleje, které podporují zdravou a lesklou srst. Vhodné jsou i pivovarské kvasnice, které dodávají srsti potřebné minerály a zlepšují celkovou kvalitu její struktury,“ radí odborník na psí výživu Jiří Švihálek z Yoggies.cz.

Pravidelné kartáčování

V době línání je obzvlášť důležité psa pravidelně kartáčovat, což nejen zlepšuje kvalitu srsti a odstraňuje různé nečistoty, ale zároveň odstraňuje „mrtvou“ srst. Nejlepší je kartáčovat zvíře při večerním venčení, ušetříte domov záplavy chlupů. Kartáčujte alespoň 10 minut, 3x týdně. Na dlouhosrstá plemena použijte kartáč nebo trimovací hřeben, pro krátkosrstá je nejlepší speciální vyčesávací rukavice s výstupky, kterými pejska navíc příjemně namasírujete.

Častější koupel

Rychlejší obnovu srsti podporuje také častější koupání. Během línání je dobré psa vykoupat alespoň dvakrát, v polovině cyklu a ke konci. Koupel zlepší kvalitu srsti, zbaví psa odumřelých chlupů, zjemní a zvlhčí kůži. „Při mytí také odstraníte lupy, které se v této době u psa mohou objevovat. Používejte ale zásadně psí kosmetiku, která nedráždí a nevysušuje a podporuje zdraví a lesk srsti. Vhodný je i antiparazitní charakter šamponu, protože i na podzim a v zimě se pes může setkat s blechami či klíšťaty. Vhodné jsou přípravky s vitaminy B3 a B5, olivovým olejem a elastinem. Zvlášť pro dlouhosrstá plemena můžete použít i speciální psí kondicionér, například Arpalit,“ doporučuje MVDr. Renáta Valášková ze společnosti Aveflor.

Zdroje: informace společností Aveflor a Yoggies.cz