Hrách setý je jednoletá rostlina, která má v kuchyni mnoho využití. Zužitkovat se dají jak celé lusky, tak samotné hráškové kuličky. Lze z nich uvařit chutnou hrachovou polévku nebo z nich připravit karbanátky.

Jak si zajistit sklizně po dlouhé měsíce, se dozvíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Není hrášek jako hrášek

V našich zeměpisných šířkách nejčastěji pěstujeme buď hrách setý cukrový, nebo dřeňový. Cukrový má lusky s měkčí slupkou a oproti dřeňovému je výrazně sladší. Zato dřeňový hrách má pevnou slupku. Oba druhy obsahují mnoho vitaminů B, C a E. Díky dalším vlastnostem přispívá ke snížení krevního tlaku a cholesterolu.

Občasná zálivka a nenáročná půda

Hrách setý dobře zvládá chladnější podmínky, a proto je možné ho vysévat už od poloviny března až do srpna. Ve správných podmínkách vyklíčí během čtrnácti dnů, do úplného uzrání jsou však zpravidla potřeba tři měsíce, respektive dvanáct týdnů.

Hrášek je skutečně nenáročnou rostlinou. Nepotřebujete mu připravovat půdu bohatou na živiny. Pouze dbejte na to, aby nebyla zcela vysušená, nebo naopak příliš vlhká. Při pěstování tak udržujte půdu lehce navlhlou občasnou zálivkou.

Jak hrách zasít?

Hrách zasejte po jednom semínku do zahradního záhonu do hloubky pět až osm centimetrů. Mezi jednotlivými řádky nechejte prostor asi patnáct až čtyřicet centimetrů v závislosti na druhu. Hrášek můžete pěstovat spolu s kedlubnami, cuketami nebo ředkvičkami. Naopak dobře se mu nebude dařit ve společném záhonu s bramborami nebo rajčaty.

Při sklizni pamatujte na to, že čím déle necháte hrášek zrát, tím méně je šťavnatý a chutný. Důvodem je, že se cukr mění ve škrob.

A teď to hlavní. Hrášek sejte postupně se čtrnáctidenním odstupem. Postupně bude dorůstat a dozrávat. Ten, který bude mít odplozeno, bez milosti vytrhejte a použijte jako mulč. Volnou řádku nechte odpočinout a zasejte až podzimní řadu v půlce srpna. V říjnu pak přijde další nálož zelených kuliček. A jaké odrůdy? Na jaře můžeme doporučit Oskar, na podzim zase Cezar.

Zdroje: lidovky.cz, living.iprima.cz, bydlimekvalitne.cz