Pěstování jahod v květináči je snadnou cestou k vlastním a chutným jahodám. Na co myslet jako první? Výběr jahod! Specialnizahradnictvi.cz popisuje dva základní typy jahod: letní jahody, které nesou ovoce jen v létě (rané, střední a pozdně letní), a celoroční jahody, které jsou pro pěstování doma oblíbenější, protože rostou až pět let a nesou plody celý rok. Tyto druhy mají různé doby zrání a velikosti plodů. Vyberte si v jakémkoli zahradnictví.

Jahody můžete vypěstovat i v PET lahvích! Výsledek je skvělý! Podívejte se:

Zdroj: Youtube

Věnujte pozornost nádobě, zálivce a hnojení!

Jahodárna Brozany doporučuje tři základní věci, na které je třeba myslet při sázení jahod do květináčů. První z nich je správný výběr nádoby. Vyberte si co největší květináč, ideálně s průměrem minimálně 20 cm. Větší nádoba zajistí lepší zásobování půdy vlhkostí a dostatek prostoru pro kořeny rostliny.

Druhým klíčovým bodem je pravidelná a vydatná zálivka, zejména v období mezi květem a dozráváním plodů. Jste zapomnětlivý zahradník? Samozavlažovací truhlíky vám mohou ulehčit práci.

Posledním důležitým faktorem je hnojení. Je klíčové pro růst a plodnost jahodníků. Pokud se rozhodnete jít bio cestou, což rozhodně doporučujeme, protože pochutnávat si na čerstvých jahodách postříkaných chemikáliemi nechce nikdo, použijte organická hnojiva nebo alespoň kompost či listovku, které si můžete snadno vyrobit v domácích podmínkách v kompostéru. Jinak můžete využít jakákoli kupovaná hnojiva.

Užívejte si bohatou úrodu!

Správný výběr jahodníků, dostatečně velké nádoby, pravidelná zálivka a hnojivo vám pomůžou vypěstovat ty nejlepší jahody v okolí. Už se vám sbíhají sliny na jahody se smetanou? Mňam!

Zdroj: magazin.specialnizahradnictvi.cz, jahodarnabrozany.cz