Jícnovka (Eustoma) se pěstuje jako letnička, protože bohužel neodolá mrazu. Tato krásná květina se hodí zejména do vázy, protože v ní vydrží až 2 týdny. Používá se také do nejrůznějších vazeb i svatebních kytic.

Ať už se rozhodnete pro pěstování uvnitř, nebo venku, vybrat si můžete z mnoha různých barev. Původně měly květy jen modrofialovou až nachovou barvu, šlechtěním však vznikly další barvy a odstíny, jako je bílá, smetanová, zelenkavá, růžová, lososová, modrá i sytě fialová. Sehnat se dají dokonce i rostliny se žíhanými nebo dvoubarevnými květy. Ty navíc mohou být jednoduché nebo plné, malé nebo velké.

Pěstování jícnovky v bytě

Pro pěstování jícnovky je důležité světlé chladnější místo. Dbejte však na to, aby rostlina nebyla v dosahu přímých slunečních paprsků. Skvěle snáší také suchý vzduch, a proto ji bez problému můžete pěstovat i v paneláku. Velkou pozornost věnujte zalévání. Jícnovka je háklivá na přelití, ale i na přeschnutí. Kořenový bal je ale třeba udržovat stále vlhký.

Jednou za 2 týdny ji také přihnojujte hnojivem pro kvetoucí rostliny. Jinak vám květy začnou žloutnout a předčasně opadají. Nedostatek živin se také projeví vyblednutím listů a růstem táhlých stonků. I při správné péči ale počítejte s tím, že po odkvětu už vám doma znovu nevykvete.

Pěstování jícnovky na zahradě

Pěstování na zahradě je snadnější než doma. Jícnovka není příliš náročná. Potřebuje jen dobře propustnou kyselejší až neutrální půdu s pH mezi 6,0 a 7,0. Pokud je hodnota nižší, rostlina žloutne a kořenový systém se příliš nevyvíjí. Podobně jako v bytě, tak i na zahradě jícnovka vyžaduje světlé stanoviště, mimo přímé sluneční paprsky. Přihnojujte ji hnojivy na bázi dusíku a vápníku.

Zdroj: ireceptar.cz, abecedazahrady.dama.cz