Pěstování klíčků je velmi jednoduché – můžete je pěstovat v misce, sklenici, zemině, konopném sáčku, ale i na papírové utěrce. My vám dnes představíme pěstování v misce a v zemině.

Pěstování klíčků v misce (na podnosu)

V různých obchodech, ale i na internetu jsou k dostání nejrůznější misky či podnosy, v nichž můžete klíčky pěstovat snadno a pohodlně. Poté, co si připravíte misku, vezměte semínka a na noc je namočte ve sklenici vody. Použijte třikrát více vody než semen.

Klíčící miska má na dně otvory, takže do ní můžete namočená semínka bez problémů nasypat. Vodu pak vylijete otvory. Semena rozmístěte na dně misky rovnoměrně, po propláchnutí se však pohnou.

Po opláchnutí sestavte všechny části misky (kryt a odkapávací miska) a umístěte na tmavé místo. Během klíčení proplachujte semena 2krát až 4krát denně. Jakmile budou mít klíčky menší lístky, můžete dát tác na denní světlo. Za pár hodin budou hezky zelené a připravené ke konzumaci. Nespotřebované klíčky vydrží v lednici až jeden týden.

Pěstování klíčků v zemině

Klíčky můžete pěstovat i normálně v zemině. Spoustě lidí vyhovuje, že je v ní nižší vlhkost než ve vatě, papírovém ubrousku a dalších materiálech. Klíčky opět namočte na noc do sklenice s vodou tak, aby vlažná voda pokryla všechna semena.

Do mělké misky nebo květináče dejte zeminu, semínka nechte okapat a umístěte do vlhké půdy. Zasypte lehčí zeminou a nádobu zakryjte igelitem.

Opět umístěte na teplé a tmavé místo. První klíčky se objeví za 3 až 5 dní. Jakmile budou dostatečně dlouhé, můžete je zastřihnout a použít. Neřezané klíčky budou pokračovat v růstu.

Zdroj: ireceptar.cz