Ozimé česneky se vysazují v říjnu (na jihu republiky i v listopadu), jarní odrůdy pak v březnu a dubnu do sponu 25 až 60 × 10 až 15 cm. Hloubka výsadby by měla být 8 až 10 cm.

Výsadba česneku na podzim

K výsadbě se používají nepoškozené, zdravé a ideálně stejně velké hlavičky. Rozeberte je na jednotlivé stroužky, na sázení jsou nejlepší větší stroužky z obvodu. Malé, poškozené nebo nenamořené stroužky použijte v kuchyni. Hlavičky rozebírejte až těsně před mořením a sázením.

Proti háďátku zhoubnému se česnek moří v 5procentním roztoku Sulky šest až dvanáct hodin. Pokud je stroužek složen z několika srostlých, nerozebírejte jej a sázejte jej v celku. Budou z něj dvě až tři rostliny.

Ošetření po výsadbě

Půdu během sucha zavlažujte, zbavujte ji plevele a kypřete. Dvakrát až třikrát přidejte síran draselný a dusičnan vápenatý. Dusík podpoří růst listů, síra je nutná pro tvorbu silic, které dodávají česneku charakteristickou chuť a vůni. Žloutnoucí rostliny rovnou vyhazujte.

A co speciální ošetření?

U paličáků (česneků, které tvoří květní stonek s pacibulkami na růstovém vrcholu) je nutné speciální ošetření. Tento stonek odstraňte hned, jak se objeví květní stvol, když je stonek ještě zkroucený. Takto se bude výživa soustředit do budoucích stroužků česneku, nikoliv do pacibulek. V opačném případě budou stroužky malé.

Sběr ozimého česneku

Zralý česnek usychá, má žlutohnědé listy a zataženou hlávku. Rané odrůdy se sbírají začátkem června a nejsou vhodné k dlouhodobému uskladnění. Ozimé odrůdy na uskladnění sbírejte na přelomu června a července, jarní koncem srpna.

Hlávky očistěte od zbytků půdy, zkraťte kořínky a nať a dosušte jej na vzdušném, suchém a stinném místě.

Česnek od začátku do konce:

Zdroj: Youtube

Zdroj: pestujeme.cz, ireceptar.cz