Zelenina, kterou můžete sklízet v lednu

Pěstování zeleniny v lednu nemusí být nereálným snem. Pokud jste na jaře či v létě zaseli kadeřávek, pór nebo růžičkovou kapustu, můžete se v průběhu ledna těšit ze sklizně čerstvé zeleniny. Tyto druhy snesou i nižší teploty, její výkyvy jim však nesvědčí, proto je můžete chránit bílou netkanou textilií, zespodu pak slámou. I v zimě může být půda suchá, proto nezapomínejte na důkladnou zálivku – a to ve dnech, kdy venku nemrzne.

Co můžete pěstovat na parapetu?

V průběhu celého roku (nejen v lednu) můžete na svém okenním parapetu pěstovat řeřichu, která je skvělá v polévkách, míchaných vejcích, ale i v salátech či na chlebu. K pěstování budete potřebovat mělkou misku, kterou vyplníte vrstvou vaty. Na tu nasypete semínka, zalijete vodou a necháte růst. Nezapomínejte na to, že semena nemohou vyschnout. První klíčky se objeví po pár dnech.

Stejně úspěšně můžete pěstovat také klíčky rokety, hořčice či vojtěšky. Dobře chutná také brokolice či ředkvička.

Co vysévat v lednu?

V lednu můžete do truhlíků na okenním parapetu vysévat semena pro předpěstování sazeniček – a to těch, které budete dál pěstovat ve skleníku nebo pařeništi. Patří sem rajčata, papriky, lilky, ale i saláty (v první polovině měsíce). Ve druhé polovině pak celer, brokolice, raný kedluben a květák.

To, jak rychle budou semena klíčit, záleží na teplotě a světle. Papriky, mochyně, ale i lilky vyžadují teplotu kolem 22 °C, rajčata pak 20 °C. Při nedostatku světla si můžete dopomoct použitím umělého osvětlení. Ve skleníku můžete začít vysévat ředkvičky – záleží však na počasí.

Zdroj: ireceptar.cz