Hvězdnice neboli astry patří k velmi oblíbeným zahradním a parkovým podzimním trvalkám. Rostliny vytvářejí bohatě kvetoucí trsy s jednotlivými velkými či středními květy, nebo naopak s velkým množstvím drobných, kopretinám podobných úborů vyrůstajících z jednoho hlavního stonku. Květy mohou být jednoduché, jako například u mexických aster, nebo složité, s barvami přecházejícími od bílé, přes světle až tmavě růžovou, po různé odstíny fialové či purpurové, zpravidla se žlutým středem.

Odrůd a variant aster je více než 250, a proto je můžeme podle libosti kombinovat mezi sebou nebo s jinými květinami, s nimiž se velmi dobře snášejí na záhonech a vytvářejí barevné koberce pestrých květů. Astry mohou dorůstat výšky od pouhých 20-30 cm až do více než jednoho metru. V létě se jejich listy skromně skrývají na záhonech mezi dalšími květinami, aby pak na podzim plně rozvinuly své veselé pestré květy.

Astry vysazujeme buď na jaře, nebo na podzim někdy v průběhu listopadu. To je také doba, kdy můžeme stávající rostliny v zahradě rozmnožovat. Astry se nejlépe množí dělením trsů na několik menších, zachováváme však pouze kvalitní neponičené trsy. Vysazujeme je podle velikosti odrůdy – větší kultivary vysazujeme přibližně 4-6 kusů na metr čtvereční, u menších kultivarů pak můžeme na stejnou plochu vysadit 6-8 trsů či nových sazenic.

Vzhledem k tomu, že astry mohou kvést až do pozdního podzimu, je vhodné je chránit před prvními mrazíky, zejména pokud přijdou v noci. Překryjeme proto květiny bílou netkanou textilií, která je přes noc bude chránit. Přes den pak můžeme textilii sejmout a nechat rostliny dále kvést. Po odkvětu pak odstraníme květy, ale stonky ponecháme celé. Astry vydrží na záhonech přes zimu, je však třeba je chránit před silnými mrazy, a to zejména jejich kořenový systém. Proto rostliny překryjeme chvojím, nebo na kořeny nasypeme kompost a nasteleme na ně listí. Suché stonky, které chrání samotnou listovou růžici, odstraníme až na jaře, kdy už rostlinám nebude hrozit namrznutí.

Mezi nejvděčnější podzimní druhy aster patří hvězdnice nestarcová (Aster ageratoides), která k nám doputovala až z Japonska. Kvete v období od srpna do října a v některých lokalitách až do listopadu. Velmi dobře se jí daří na slunečném i polostinném stanovišti. Rostliny dorůstají do výšky 20-80 cm.

Hvězdnice křovitá (Aster dumosus) zastupuje především nízké kultivary tvořící bohaté kompaktní koberce květů, a proto se hodí také jako půdopokryvná trvalka. Rostliny většinou nedorůstají více než 50 cm.

Hvězdnice novoanglická (Aster novae-angliae) naproti tomu nabízí kultivary dorůstající od jednoho do dvou metrů, a proto se skvěle hodí do záhonů jako protipól k nižším trvalkám. Dalším důvodem je i to, že spodní části rostlin mohou časem začít vyholovat, a je proto vhodné k astrám vysadit jiné rostliny, které mohou jejich nevzhledné spodní části zakrýt.

Velmi nenáročným, a přesto vděčným druhem je hvězdnice rozkladitá (Aster divaricatus) dorůstající až jednoho metru. Dobře snáší slunečné i stinné stanoviště a nevadí jí ani občas vyschlá půda.