Mnoho květin, které rostou na zahradě nebo i divoce na louce, můžete usušit a použít do půvabných dekorací. Slaměnky však mají tu výhodu, že si po usušení velmi dobře zachovávají tvar i barvu, příliš neopadají a jejich stonky bývají pevné, a proto se skvěle hodí do různých vazeb, kytic nebo k výrobě stolních výzdob.

Slaměnky vypadají krásně i za čerstva, proto se vyplatí je pěstovat, pokud pro ně máte na zahradě místo. Vzhledem k jejich nenáročnosti je můžete vysít i do truhlíků za oknem nebo do květináčů na balkoně. Pokud pro ně místo nemáte, většinou můžete sušené květy zakoupit v květinářstvích či na trzích.

Slaměnky patří mezi jednoleté letničky, proto je můžete pěstovat s ostatními letničkami, ale hezky vyniknou i na záhonech mezi trvalkami či pod stromy. Některé z nich jsou kvetoucí, ale patří sem také některé druhy trav, které se zase dobře vyjímají například u zahradních jezírek.

Co je třeba dodržet při pěstování?

Pokud je vaším záměrem vypěstovat slaměnky pro pozdější usušení, je lepší pěstovat slaměnky samostatně na záhoně, aby jejich sklizeň byla potom co nejsnazší. Tyto rostliny potřebují lehčí, dobře propustnou půdu a pravidelnou zálivku stejně jako většina ostatních rostlin. Každé dva týdny jim dopřejte pravidelné hnojení nebo použijte granulované hnojivo s postupným uvolňováním potřebných živin. Slaměnkám vyhovuje slunné stanoviště, pravidelná závlaha, ale rozhodně nikoli přemokřená půda.

Sklizeň a sušení

Slaměnky je třeba sklízet každý den. Vždy odstřihneme květy, které jsou rozvité zhruba do dvou třetin. Úplně rozvité květy se pro sušení nehodí, protože při procesu sušení se květ ještě rozevírá. Plně rozvitý květ při sušení vypadá jako odkvetlý a nepůsobí esteticky. Rostlinám zachováváme co nejdelší stonky, lépe se pak budou sušit. Odkvetlé květy odstraňujeme, aby rostlinu nevysilovaly. Pravidelná sklizeň navíc podporuje tvorbu dalších květů.

Rostliny sušíme ve svazcích, raději řidších, aby stonky měly dost vzduchu k rychlejšímu sušení. U příliš hustých svazků může dojít k plesnivění stonků, které jsou příliš namačkány na sebe. Sušení probíhá v prostorách, kde je tma (aby byla zachována intenzita barev květů) a kde dobře proudí vzduch. Ideální jsou sklepy, komory nebo i spíže.

Rostliny do svazků svazujeme gumičkami. Při procesu sušení dochází k tomu, že se stonky scvrkávají a z provázků by mohly vypadnout. Svazky zavěsíme květem dolů, aby se stonky v průběhu usychání neohýbaly a zůstaly pěkně rovné.

Které druhy se hodí k sušení?

Pro přímý výsev: světlice barvířská, řeřicha, bér, černuchy, prorostlík nebo ostrožka stračka

Pro předpěstování: slaměnky, zaječí ocásek, smilek, pestrovka, chrpa, statice, suchokvět, kraspédie nebo šalvěj

Pro sušení se samozřejmě hodí i další rostliny, jako například levandule, mochyně, hezky vypadají i květy růží.