Pěstování bude jednodušší, pokud máte zimní zahradu nebo světlou verandu, ale ani v běžném bytě není nic ztraceno. Stačí dostatečně světlý parapet, nejlépe u jižně orientovaného okna. Zeleninovou zahradu to samozřejmě plně nenahradí, ale i tak si můžete doma přes zimu pěstovat různé druhy zeleniny a další čerstvé přísady do kuchyně.

Bylinky

Když si vypěstujete bylinky ze semínek, získáte odolnější, trvanlivější a lépe se aklimatizující rostliny, na rozdíl od rychlených bylinek v květináčích prodávaných v supermarketu, které jsou určené pro momentální spotřebu. Bylinky stejně jako ostatní rostliny ocení dostatek světla, svědčí jim kvalitní propustný substrát a teplota kolem 18 °C. Takto si můžete vypěstovat například bazalku, libeček, saturejku, chladnější klima zvládne máta, oregano, rozmarýn či tymián.

Klíčky a výhonky

Na nejrůznější klíčky a výhonky si můžete pořídit speciální nakličovací sestavy, ale zvládne to i truhlík. Takto si můžete vypěstovat klíčky cizrny, čočky, hrachu, pohanky, slunečnice nebo vojtěšky. Zkusit můžete i chia nebo lněná semínka, pšenici nebo ječmen. Klíčky jsou oblíbené pro vysoký obsah vitaminů, enzymů a minerálních látek, je ovšem nutné použít semena určená ke konzumaci, nikoliv k výsadbě, která jsou chemicky ošetřená. Nepoužívejte semena lilkovitých rostlin (lilek, rajče, paprika), protože jejich klíčky jsou jedovaté. Stejně tak nepoužívejte fazole, v syrovém stavu jsou nejedlé, až jedovaté, výjimkou jsou fazole mungo. Klíčky se většinou používají čerstvé, stačí je před konzumací opláchnout, nebo je můžete uchovat až týden v lednici.

Zelená zelenina

S dostatkem světla a příznivou teplotou můžete doma vypěstovat i salát, nejvhodnější jsou odrůdy Dubagold, Dubared, Roden či Salanova. Stačí do truhlíku s vhodným substrátem nasít semena, obstarávat zálivku, a do dvou měsíců máte úrodu. Stejně si můžete vypěstovat pažitku, rukolu nebo řeřichu, kopr, jarní cibulku či natě z celeru nebo petržele. Pěstovat přímo kořenovou zeleninu se v těchto podmínkách moc nedá, protože třeba mrkev potřebuje k růstu větší hloubku, než může truhlík nabídnout. Ale i čerstvé zelené natě dodají pokrmům jak skvělou chuť, tak cenné látky.

Natě si můžete vypěstovat i ze zbytků zeleniny, stačí nechat odkrojené vršky celeru či petržele na misce s vlhkou vatou. Rychle obrazí svěží zelenou natí, a ačkoliv nemůžete počítat s nějakou velkoprodukcí, na posypání brambor, do polévky či pomazánky poslouží více než dobře.

Houby

Doma si můžete vypěstovat také houby typu žampionů či hlívy ústřičné. K tomu budete potřebovat sadbu hub a vhodný substrát, k dostání jsou už připravené substráty prorostlé podhoubím a opatřené návodem k pěstování. Takový substrát můžete dát třeba do samozavlažovacího truhlíku, aby měly houby neustále dostatek vláhy, úroda na sebe nenechá dlouho čekat.

Zdroje: novinky.cz, homebydlení.cz