Zapouzdřete potrubí

Hledáte úspory všude, kde se dá? Nezapomněli jste na úniky tepla? Nemyslíme obálkou domu, ale potrubím. Vždyť sálající potrubí znamená velké ztráty tepla. Pokud ho zapouzdříte, ušetříte dost peněz.

Zapouzdření se hodí hlavně tam, kde jsou dlouhá vedení, tedy do bytových domů. Ale ani v rodinných domech nejsou od věci. Jen si vzpomeňte, kolik metrů trubek jste museli koupit, když jste dělali topení. Zapouzdření tak ušetří pěknou část peněz.

Lze využít například potrubní pouzdro ROCKWOOL 800. Díky novému uspořádání vláken kamenné vlny nabízí vysokou mechanickou odolnost a součinitel tepelné vodivosti 0,033 W.m-1.K-1. Pouzdro je obalené hliníkovou fólií vyztuženou skleněnou mřížkou. Fólie kromě estetického vjemu zvyšuje jeho mechanickou odolnost a dále pomáhá zabraňovat tepelným ztrátám. Aby pouzdro dokonale přiléhalo, má podobu dutého podélně děleného válce. Pro dokonalé a lehké uzavření je na podélném spoji opatřeno přesahem fólie se samolepicí páskou. Díky tomu je jeho montáž snadná a rychlá. Použitý materiál umožňuje jednoduché řezání na požadované rozměry. Pouzdro má velmi nízký obsah chloridů, a proto účinně napomáhá zamezovat vzniku koroze oceli.

Pouzdra jsou běžně k dispozici ve čtyřech tloušťkách izolační vrstvy od 20 do 50 mm, takže uspokojí speciální požadavky na tepelnou izolaci. Lze je pořídit pro potrubí o průměru od 15 až do 89 mm, vyhoví tak všem běžně vyráběným rozměrům.

Skryté kování, a přece je krásné

Je zvláštní, že cenu za design dostalo něco, co je skryté. Ale je to tak. Společnost Schüco představila generaci mechanického, dovnitř otvíravého a zcela skrytého kování s úhlem otevření 180°. To zaručuje intuitivní, rychlou instalaci v podstatě bez nutnosti použití nářadí. Montáž je zjednodušená díky efektivnějšímu zapracování dílčích komponent na klipovém principu. Zlepšení přináší také oblast zabezpečení. Požadovanou úroveň ochrany proti vloupání lze zajistit dodatečnou instalací bezpečnostních prvků. Dalším významným benefitem tohoto kování je váha křídla, kování zvládne až 250 kg u otvíravého křídla a 200 kg u otvíravě-sklopného. Schüco AvanTec SimplySmart je držitelem mezinárodního designového ocenění Red Dot Design Award 2014.

Stavějte na mokru, ale buďte v suchu

Problémem sklepů však často bývá podzemní voda a zemní vlhkost. Možnému zatékání lze předejít realizací podzemních částí konstrukce z kvalitních vodonepropustných betonů z nabídky skupiny Českomoravský beton. Pod označením PERMACRETE se skrývá značkový beton speciálně navržený pro výstavbu vodonepropustných konstrukcí, známých také pod pojmem "bílá vana". Ve srovnání s klasicky izolovanou konstrukcí je výhodou bílé vany především úspora nákladů za izolace a jednodušší řešení případných závad.

Speciální beton může bez problémů čelit prostředí s podzemní vodou a zemní vlhkostí. Základní, a vlastně nejméně problematickou vlastností betonů pro vodonepropustné konstrukce je omezení průsaku vody hmotou betonu. Betony PERMACRETE mají zaručený maximální průsak tlakovou vodou dle typu na úrovni 20 – 35 mm.

PERMACRETE splňuje nejenom přísné požadavky na průsak hmotou, ale svým složením pomáhá také omezit množství a šířku trhlin v konstrukci od objemových změn. Standardně se vyrábí v pevnostních třídách C25/30 až C40/50. Pro zvýšení pevnosti v tahu za ohybu lze použít typ PERMACRETE D s obsahem rozptýlené výztuže v podobě ocelových drátků. Ty se do betonu přimíchávají již na betonárně a spolu s ním se dopravují na stavbu autodomíchávačem. Díky rozptýlené výztuži dochází (dle příručky Deutscher Ausschuss für Stahlbeton DAfStb-Heft 483) k výraznému zmenšení šířky trhliny (až o 50 %) a omezení průtoku vody skrz trhlinu (až o 95 %). Rozptýlená výztuž dokáže v některých případech zcela nahradit běžnou betonářskou výztuž.

Střecha s dlouhou zárukou

Životnost plechové střechy závisí na třech faktorech. Odvíjí se od jakosti plechu, jeho povrchové úpravy a kvality vlastního položení krytiny. Současným trendem jsou střešní krytiny z ocelových pozinkovaných plechů s povrchovou úpravou tzv. „poplastováním“, která dodá střeše na odolnosti, pomůže jí prodloužit život a také umožní vybírat z široké škály barev. Nový povrch Purmat, s nímž právě přichází Satjam u vybraných střešních krytin, zaujme vysokou tvrdostí i extrémní schopností vzdorovat nepřízni počasí.

Jeho základem je polyuretan o tloušťce 50 mikrometrů. Jedná se o velmi tvrdý a odolný materiál, který umožní střeše účinně čelit poškrábání, korozi, UV záření a navíc zaručuje stálobarevnost zvoleného odstínu. Purmat zaujme i na pohled, neboť povrch střechy je matný a při osvitu sluncem neoslňuje, ale nabízí jen příjemný odlesk světla.

Povrchová úprava Purmat je dostupná například u střešních krytin Satjam Arad. Střechu lze pořídit v odstínech višňová, hnědá, černá, cihlová a grafitově šedá. Na krytinu je poskytována záruka 30 let.

Nešlapte na střechu

Pokud předěláváte střechu, měli byste myslet i na stoupací plošiny, lávky nebo nášlapy na tašky. Ty výrazně sníží nebo zcela zruší možnost poškození střechy při kontrolách komínů, které dnes musí mít revizi každý rok. Pochůzný střešní systém musí v ČR splňovat požadavky evropské normy ČSN EN 516 - Prefabrikované příslušenství pro střešní krytiny - Zařízení pro přístup na střechu - Lávky, plošiny a stupně. Tato norma se vztahuje na zařízení pro přístup na střechu trvale připevněné k nosné konstrukci šikmých střech, které slouží ke stání a chůzi během kontroly, údržby a opravy zařízení na střeše. Norma stanovuje základní rozměry, použité materiály, požadavky s ohledem na únosnost zařízení pro přístup na střechu trvale upevněných ke střešní konstrukci včetně jejich upevňovacího systému a rozsah zkoušek.

Umístění plošiny na střechu zvyšuje bezpečnost pohybu po střeše. Montuje se nejčastěji do blízkosti komína, kde usnadňuje jeho čištění. Stoupací plošinu tvoří stoupací rošt a dále držáky roštu, které jsou vodorovně připevněné do držáků stoupací plošiny. Držáky stoupací plošiny se dle typu upevňují za přídavnou střešní lať nebo na stěnu či bok komína. Zejména u větších objektů se na střechy umisťují i kominické lávky se zábradlím. Ty najdete v sortimentu HPI-CZ jak ve variantě rovné, tak ve variantě boční.

Tipem může být třeba sada Robust z nabídky HPI-CZ. Sadu tvoří dva držáky stoupací plošiny pro montáž za přídavnou lať, dva držáky roštu a samotný rošt s protiskluzovým povrchem. Díky tomu je jeho povrch zcela bezpečný proti uklouznutí. Hustě rozmístěné otvory v povrchu roštu navíc zabraňují shromažďování vody a sněhu. Sadu Robust si lze vybrat s povrchovou úpravou pozink nebo v barvené variantě (odstíny: antracit, hnědá, cihlově červená, červenohnědá, černá). Držáky stoupací plošiny jsou v místech styku s krytinou opatřeny pryžovými podložkami, které zabraňují jejímu mechanickému poškození