Pokud nemáte dostatek zkušeností s pěstováním pokojovek, máte náročné či nepravidelné zaměstnání, které vás často odvádí mimo domov, nebo jen pro přemíru denních povinností občas na zelené společnice zkrátka zapomenete, nemusíte zoufat. I vy si můžete pořídit krásné pokojovky, které budou prosperovat i v péči zapomnětlivých majitelů. Nechte se inspirovat naším výběrem.

Kořenokvětka

Tato odolná a zároveň atraktivní pokojovka zvaná také ševcovská palma či domácí štěstí má ráda světlé stanoviště bez přímých slunečních paprsků a pravidelnou zálivku se stále lehce vlhkou půdou. V takovém případě její dlouhé, tmavě zelené lesklé listy dorůstají až do výšky 1 metru. Zároveň je velmi tolerantní a dokáže prosperovat v rozmezí teplot 10–29 °C, nezahubí ji prašné prostředí ani mírný průvan. Vyrovná se i s nedostatkem přirozeného světla.

Potos

Tato vitální popínavá pokojovka známá také jako Scindapsus či šplhavnice není náročná na půdu a dokáže žít pouze ve vodě jako hydroponie. Rychle roste a její liánovité stonky vyniknou nejlépe na opoře nebo v závěsném květináči. Co se týče teploty, tak není vybíravá, a ačkoliv miluje vodu v podobě zálivky i rosení, přelévání zeminy hlavně v kombinaci s nižší teplotou by jí mohlo uškodit. Naopak opomenutí zálivky v jejím případě není fatální. Pouze je nutné mít na paměti, že je jedovatá, takže nepatří do přítomnosti dětí či domácích zvířat.

Tchynin jazyk

Prakticky nezničitelná pokojovka, známá také jako tenura, do výčtu rostlin vhodných pro zapomnětlivé zahradníky právem patří. Má sice ráda světlejší stanoviště a mírnou zálivku, po které je vhodné nechat substrát vždy lehce proschnout, ale výkyvy teploty i zálivky většinou s přehledem zvládne a přizpůsobí se i různým stanovištím. Zato na první pohled upoutá špičatými, barevně žíhanými listy, které fungují jako čistička vzduchu. Nehodí se pouze k dětem či domácím zvířatům, neboť je jedovatá.

Zamiokulkas

Exotická pokojovka odborně zvaná kulkas zamiolistý do našich interiérů přišla nedávno, ovšem rychle získala na popularitě. A to nejenom díky svým atraktivním, lesklým a bujným listům, ale také nenáročnosti pěstování. Jediné, co zamiokulkas opravdu nemá rád, je chlad, a proto by teplota na jeho stanovišti neměla nikdy klesnout pod 12 °C. Potřebuje každoroční přesazování, má rád světlo, ale zvládne i polostín. Není náročný ani na zálivku a její výkyvy, pouze trvalé přemokření mu nedělá dobře.

Lopatkovec

Tuto pokojovku zvanou také toulcovka či odborně spatifylum pěstovaly už naše babičky, a věděly proč. Vydatně čistí vzduch, třebaže je sám o sobě jedovatý, a potěší nejen dekorativními listy, ale také velmi zajímavými, hojnými bílými květy, které v určitou denní dobu i příjemně voní. Stačí mu nepřímé světlo a má rád hojnou zálivku a rosení (nesmí ale stát ve vodě), ovšem pokud ho zapomenete zalít, odpustí vám to. Pouze mu to potom musíte vynahradit.

Zdroje: living.iprima.cz, českéstavby.cz