Zkratka pro splachovací záchod neboli WC pochází z anglického slovního spojení „water closet“.

První moderní splachovací záchod vynalezl v roce 1597 Angličan John Harrington. Jeho vystavěním v domě zaujal kmotru královnu Alžbětu I. natolik, že jej nechala zbudovat i ve svém paláci. V Anglii se proto dodnes splachovacímu záchodu slangově přezdívá „john“.

  1. Ve středověkých hradech měly suché záchody podobu výklenku, ze kterého padaly exkrementy přímo do hradního příkopu. Kanalizace neexistovala, takže se rychle šířil zápach i nemoci. Výklenkům se říkalo „prevéty“, česká lidová tvořivost jim ale brzy přisoudila označení „výsernice“.
  2. Mezinárodní den toalet připadá na 19. listopad. Slaví se od roku 2013, kdy jej na návrh World Toilet Organization schválilo Valné shromáždění OSN.
  3. Toaletní papír vymysleli Číňané už v 6. století našeho letopočtu. Západní civilizace nicméně čínský zlepšovák nejprve odsoudila. Nechápala, že Číňané se po vykonání potřeby nemyjí vodou, ale pouze utírají papírem.

Záchod je základním prvkem ochrany lidského zdraví. A proto se o něj musí také pořádně dbát. Víte také, jak správně záchod čistit? Kdo z vás třeba v posledním roce vyčistil třeba i záchodovou štětku?

Záchodová mísa

Základem je kvalitní saponátový čistič s antibakteriálním účinkem. Zvedněte prkénko a čistič naneste po obvodu toaletní mísy tak, že jej budete nalévat pod okraj. Tímto postupem sám steče dolů. Nechte působit několik minut. Mezitím umyjte i dolní část mísy. Poté se za použití záchodové štětky zbavte nečistot v míse. Pozornost věnujte především špatně přístupnému límci toalety, kde se usazuje nejvíce bakterií.

Prkénko a záchodová štětka

Prkénko má mnoho záhybů, kde se uchycují nečistoty a bakterie. Hlavně panty u prkénka vám mohou dát zabrat. Nepomůže nic jiného než staré dobré drhnutí. Použijte malý čisticí kartáček, tím se dostanete do každého zákoutí a skuliny. Nezapomínejte, že i záchodovou štětku či kartáček je třeba zbavit nečistot. Využijte ten samý saponátový čistič smíchaný s vodou. Tímto roztokem pomůcky propláchněte a osprchujte horkou vodou. Čistou toaletu pak omyjte navlhčeným hadříkem a následně otřete suchým hadrem z mikrovlákna. Zpomalíte tím usazování nečistot a bakterií.

Prevence

Nakonec dodejte vaší toaletě dlouhodobou svěžest a vůni pomocí WC gelu. Využijte například 3in1 Point block Dr. Devil s bezdotykovým dávkováním, který mísu čistí a zároveň preventivně působí proti usazování vodního kamene.

Titulní foto: Thinkstock.com