Královská zelenina

Petržel patří mezi miříkovité, jejichž zástupci se na našich talířích vyskytují velice často. Petržel je dvouletá bylina. Pochází zřejmě ze Středozemí, odkud se rozšířila až k nám. První zmínky o ní pocházejí už z 3. století. Už tehdy byla uznávaná jako velice účinná droga. Sám Karel Veliký se pak údajně zasadil o její rozšíření po celé Evropě.

Vyhovuje jí i naše mírné pásmo, na pěstování není nijak náročná a lze ji pěstovat i doma v květináči nebo v truhlíku na balkoně. Pro potravinářské účely rozlišujeme dva hlavní kultivary petržele – naťovou a kořenovou. Pro estetické účely nejčastěji pěstujeme petržel naťovou, tzv. kudrnku. Kudrnku doporučujeme sázet spíše na konci léta, ostatní druhy na jaře. Nezapomeňte na dostatečnou zálivku.

ČTĚTE TAKÉ:

Drobná, ale zdravá

Účinnou látkou obsaženou v petrželi jsou zejména výrazné silice, kterých nať obsahuje přes 7 %. Dále je zdrojem provitaminu A a vitaminů B, C a E. Obsahuje také celou řadu minerálních látek jako draslík, vápník, hořčík nebo fosfor. Prospěšné jsou ale i další látky obsažené v petrželi, jako je karoten nebo flavonoidy.

Dráždivé silice působí močopudně, a proto se využívají při léčbě otoků a zadržování vody celkově nebo při zánětech močového ústrojí.

Dále napomáhá trávení – díky uvolnění plynů zklidňuje například střevní křeče. Své místo má i při problematické menstruaci u žen, i od takových křečí může částečně ulevit. Vhodná je také při léčbě akutního kašle, neboť podporuje vykašlávání.

Pozor: Nadměrná konzumace petržele může u těhotných žen vyvolat stahy dělohy.

Využití petržele

Petržel je díky svým vlastnostem už léta využívaná v lékařství. V kuchyni se používá jak její nať, tak její kořen.

V sušeném stavu je jako koření anebo z ní lze připravovat čajové odvary vhodné zejména při křečích nebo zadržování vody. Odvar z kořene je méně silný než odvar připravený ze semen. Optimum je odvar asi z 1 gramu semen. Potřete-li nálevem lehce svou pokožku, budete na čas chráněni od hmyzu.

Využití kořene petržele

Kořen petržele je využitelný na mnoho způsobů. Nastrouhaný se přidává do salátů. Hodí se také k dušenému nebo pečenému masu. Nepostradatelný je při přípravě tradiční české svíčkové omáčky. Nejčastější využití je ale jako u ostatní kořenové zeleniny pro přípravu polévek.

Náš tip: Lehký salát si připravíte s využitím mrkve a kořene petržele. Přidat můžete i další zeleninu podle chuti, vše lehce popepříte, malinko osladíte a přidáte jogurt.

Naťová petržel v kuchyni

Nať petržele se využívá především pro dozdobení již hotových pokrmů. Díky své lehce pikantní chuti může ale příjemně zpestřit také čerstvé saláty.

Hodí se ale například při přípravě rybího masa, které lehce ovoní. Je také nezbytnou součástí různých jarních nádivek. Dobrá je ale také k raným bramborám, kterým dodá aroma.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com