Petúnie jsou rostliny příbuzné některým z plodových zelenin, jako jsou rajčata nebo lilky. Společná jim je čeleď lilkovitá – Solanaceae. Pocházejí z Jižní Ameriky, odkud byly do Evropy dovezeny a odkud pocházejí rodiče dnešních petúnií (Petunia violacea a Petunia axillaris). Již desítky let se jejich šlechtění věnuje Německo (firmy Benary a Heinemann) a Japonsko (firma Sakata). Dlouholetou tradici šlechtění petúnií nalezneme i u nás, konkrétně v Jaroměři, kde se jejich šlechtění věnuje několik generací rodiny Černých.

ČTĚTE TAKÉ:

Rozmanitost v sortimentu

Vzpřímeně rostoucí petúnie – dorůstají do výšky 30 – 40 cm, jejich výhony mohou pod tíhou květů mírně převisat, ale původní růst je vzpřímený. Množí se výsevem, který provádíme již od února. Mají rozmanité květy, které mohou být jednoduché, plné, třepenité, s okrajem, s kombinací dvou barev ve výsečích aj. V kultivarové nabídce najdeme kromě tradičních barev, jako jsou fialová, modrá, bílá, červená či růžová, i novinky posledních let – lososová (´Aphrodite Lososová F1´), žlutá (´Záře F1´, ´Berenika F1´) nebo černá (´Debonair Black Cherry F1´)

Surfinie – jsou vegetativně množené petúnie, které se vyznačují převislým růstem. Na trh s nimi přišla japonská firma Suntory a věnovala jim obchodně chráněný název surfinie. Jednalo se o revoluci v pěstování petúnií, rostliny vykazovaly perfektní zdravotní stav, bujný růst a odolnost povětrnostním podmínkám. První odrůdou byla ´Revolution´s červeno-fialovými květy, po ní následovala ´Violet Wonder´s levandulově modrými květy.

Petitúnie, syn. Petticoat – jsou vegetativně množené petúnie, které se vyznačují převislým růstem, jsou ale mnohem subtilnější než výše zmiňované surfinie, listy a květy jsou drobnější a rostlina jich vytváří více. Typické jsou pro ně pastelové barvy teplých odstínů – červená, žlutá nebo oranžová.

Kam s nimi?

Petúnie jsou typické truhlíkové květiny, výsadba na volné záhony jim nesvědčí. Hůře odolávají větrným stanovištím a jsou náchylné k houbovitým chorobám, zvláště padlí, které se objevuje v průběhu teplého léta se zvýšeným výskytem srážek. I v truhlících patří pod stříšku, která je ochrání před prudkými dešti. Vyžadují plné slunce, ideální je jižní nebo západní strana. Půdu volíme pro balkónové květiny, během vegetace vydatně přihnojujeme hnojivy se zvýšeným obsahem draslíku a fosforu. Vyhneme se hnojivům s vyšším obsahem dusíku, která oddálí kvetení a přispívají k rozvoji houbovitých chorob. Během vegetace odstraňujeme odkvetlá květenství, čímž podpoříme květní násadu. U hybridů F1 neuchováváme semena pro příští sezonu, dočkali bychom se, na rozdíl od první filiální generace (F1), jedinců s různými vlastnostmi ve výšce, barvě a tvaru květu.