Základ fazolové polévky je dán samotným názvem, tady změna suroviny nehrozí. Chcete-li ji však uvařit v pikantní verzi, musíte něco přidat. Nás zaujala uzenina Jestřebický Rancher, která vloni získala ocenění Regionální potravina ve Středočeském kraji. Vyrábí se podle tradiční maďarské receptury z vepřového masa pocházejícího od farmářů z okolí Jestřebic (obsah masa 98 procent). 

Suroviny pro 4 osoby:
400 g přes noc namočených fazolí
300 g Jestřebického Ranchera
100 g cibule
200 g řapíkatého celeru
300 g mrkve
3 stroužky česneku
1/2 lžíce uzené papriky
1 lžička chilli
1/2 lžičky římského kmínu
400 g rajčat v plechovce
750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
hrst petržele

Postup: Nejprve nakrájejte salám na kostičky a orestujte ho alespoň 5 minut, aby byl pěkně opečený. Přidejte kostičky mrkve a celer nakrájený najemno, pokračujte dalších 5 minut v restování. Až poté přisypte cibuli nakrájenou najemno na další 3 až 4 minuty. Mezitím si rozmělněte česnek a společně s papriku, chilli a kmínem vsypte do hrnce. Restujte další 3 minuty. Přilijte vývar, pokrájená rajčata a zavařte. Do vroucího vývaru přidejte scezené fazole a vařte pozvolna do měkka. Nakonec polévku osolte, opepřete a podávejte s nasekanou petrželkou.

Čtěte také

Kuchyně

Čtěte také

Jak na chilli papričky