Pivo jako společenská událost, nebo doplněk stravy? Z hlediska zdravotních výhod má pivo několik přínosů. Obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit před volnými radikály a poškozením buněk. Kromě toho pivo také obsahuje stopové prvky, jako je hořčík, draslík a železo. Ty jsou důležité pro zdraví těla. Na druhou stranu jich obsahuje tak strašně málo, že pokud byste pivo chtěli konzumovat jen proto, že obsahuje tyto látky, doporučili bychom vám zařadit do svého jídelníčku spíš třeba zeleninu a pivo si vychutnat prostě jen tak.

Pivo může také příznivě ovlivňovat srdce a cévy. Studie ukazují, že konzumace piva v malé míře může snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, jako je infarkt nebo mrtvice. Pivo také může být užitečné při prevenci cévních onemocnění. I zde jsou efekty ale velmi malé a jako prevence vůči těmto nemocem jsou lepší jiné potraviny.

Stinná stránka piva

Těch je samozřejmě mnohem více, i když to průměrný Čech asi slyšet nechce. Pití piva může mít řadu negativních důsledků na zdraví, pokud ho pijeme nadměrně nebo pravidelně. Uvádí se, že už tři piva týdně jsou příliš mnoho.

Zdroj: Youtube

Některým z hlavních negativních důsledků je třeba poškození jater. Pivo obsahuje alkohol, který může poškodit játra a způsobit závažné navazující zdravotní problémy, jako je cirhóza nebo rakovina jater. Dalším důsledkem je třeba zvýšené riziko rakoviny. Studie ukazují, že konzumace piva může zvýšit riziko vzniku některých druhů rakoviny, jako je rakovina prsu, tlustého střeva nebo žaludku.

Obvyklým vedlejším efektem nadměrného pití piva je zvýšení hmotnosti. Pivo obsahuje cukry a kalorie. Pivo je často dokonce spojováno s poruchami spánku nebo oslabením imunity, a vy se tak stanete náchylnější k onemocněním a infekcím.

V neposlední řadě pivo stojí i za zhoršením kognitivních funkcí. Příliš mnoho alkoholu může poškodit mozek a způsobit problémy s koncentrací, pamětí a myšlením.

zdroj: https://alza.cz, https://mojezdravi.cz