Jídlo se obohatí zejména o vitaminy skupiny B obsažené v pivě. Alkoholu se nebojte, ten se varem nebo pečením vypaří.
Někdo vaří jen s pivem světlým, jiní experimentují s různými značkami, pivem řezaným nebo černým. To předává jídlu ještě navíc svou karamelovou příchuť. Na podlévání masa sáhněte po ležáku. |
Buřty na pivu
Tato jednoduchá lahůdka je dlouhodobým bestsellerem mnoha hospůdek a restaurací. Mají něco do sebe, už na pohled láká jejich karamelový vzhled a zvláštní vůně. Jak je připravit? Třeba takto: Sedmi buřtům lehce nakrojíme slupku jako před opékáním u táboráku - do spirály nebo na ježka. Vložíme do pekáčku nebo zapékací misky a zalijeme asi 0,3 dcl piva. Světlého, řezaného, černého, podle chuti, a necháme pod poklicí dusit půl hodiny. K buřtům na pivu je nejlepší úplně čerstvý chléb s křupavou kůrkou. Ale na talíři nemusejí zůstat osamocené, chutnají k nim nové brambory vařené v páře anebo častou přílohou jsou i fazole. Ty můžete ale také zakomponovat do buřtů, když do pekáčku přidáte konzervu bílých nebo černých fazolí v tomatě.
Pivní (pivová) polévka
I na polévku existují letité recepty, které generace kuchařů a kuchařek obměňují. Tady je jeden z nich: Vezmeme 3/4 litru 10 - 11°piva a vaříme, přičemž sbíráme pěnu. Přidáme špetku skořice a zázvoru, 4 hřebíčky, podle chuti ještě i cukr a nepatrně citronové kůry. 2 žloutky rozkvedláme ve 1/4 l mléka s trochou hladké mouky na řidší kaši a přilijeme do vařícího se piva. Směs důkladně kvedláme, dokud polévka nezhoustne. Potom ji ihned podáváme.
A jsme u hlavního chodu
Známější jsou recepty na drůbež s pivem, vyzkoušet ale můžeme jakékoliv maso i ryby. Se světlým i tmavým pivem si notuje bažant, kachna i kuře. K pivu se často ještě přidávají povidla nebo švestky, což jeho chuť podpoří. Zkusit můžeme kombinaci světlého masa kuřete a černého piva.
Kuře na černém pivuNasolené kuře vložíme do pekáče, položíme na něj i dovnitř snítky máty, bazalky a pár plátků dobré uzené slaniny. Kuře obložíme kolečky cibule a česneku. Přidat můžeme i plátky bílé ředkve. Nakonec zalijte černým pivem, kterým kuře v průběhu pečení rovněž podléváme.
Jako příloha se hodí vařené, chuťově výrazné brambory.
Pivní sýr Olomoucké syrečky marinujeme v pivu. Naskládáme je do skleněné zapékací misky nebo sklenice, zalijeme ležákem, necháme pár dní v pokojové teplotě. Slabší povahy mohou začít konzumovat už druhý den, kdy sýr lehce zesklovatí, milovníci opravdu výrazných vůní si počkají týden. Takový sýr (nebo už skoro sýrovo-pivní hrudková kaše) potřebuje doplnit jemně sekanou šalotkou. Na okraj talířů nasypte hromádky, do kterých si strávníci budou namáčet jednotlivá sousta sýra: mletou papriku, pepř, chilli, drcený kmín, červený mletý pepř, oregano.
Pivní tvarohPodobně lze nechat prolnout týden ve sklenici plnotučný tvaroh a pivo. Kostku nebo vaničku 250g tvarohu zalijeme jedním decilitrem piva, přisolíme, vmícháme drcený kmín, tymián a oregano. Pomazánka bude mít "středomořskou" chuť a vůni. Vyzkoušejte také přimíchat špetku bazalky nebo čubrice a pepře. Pikantnější pomazánka vznikne přidáním chilli prášku nebo pepře, zatímco tradiční chuť zamícháním lžičky sladké červené papriky. Po pěti dnech pomazánku můžeme začít spotřebovávat, zase je k ní výborné přidat na chleba něco peprnějšího: sekanou šalotku, naloženou feferonku.
-ag-Foto: www.profimedia.cz