Pivo nemusíme vždycky jenom pít, můžeme je s trochou nadsázky i „jíst“ - je totiž vynikající součástí mnoha zajímavých pokrmů. Dodává lehce nahořklou příchuť masům, drůbeži, divočině. Hodí se na pomazánky, k sýrům, ke králičímu masu i rybám. Pivní polévky Mnoho národů má své varianty pivních polévek. Najdeme je ve staročeské, německé i třeba francouzské kuchyni. Jednoduchý základ pivní polévky: K hovězímu vývaru přilijeme půl na půl světlé pivo, mírně přisladíme, osolíme a zavaříme. Varianty zahuštění polévky: přidat můžeme strouhaný sýr, žloutky, rozkvedlanou smetanu nebo vložíme opečenou veku. Syrečky v pivu Klasika velmi jednoduchá - naložit syrečky do piva. Do zavařovací láhve naskládáme uzrálé olomoucké tvarůžky, proložíme nakrájenou cibulí, případně přidáme feferonku. Můžeme posypat pálivou i nepálivou paprikou. Zalijeme světlým pivem a uzavřenou sklenici necháme stát pár dnů. Stačí dva, někdo to vydrží i týden. Pak jsou syrečky o něco výraznější chuťově i čichově. Pivní pomazánky připravujeme smícháním malého množství světlého piva se sýrem žervé, nebo třeba s budapešťskou pomazánkou zahuštěnou strouhaným tvrdým tvarohem. Přidáváme najemno krájenou šalotku, lisovaný česnek, mletou papriku a další ingredience podle fantazie… Cokoliv v pivním těstíčku Jednoduché a oblíbené je také pivní těstíčko. Připravíme ho z piva, vajíčka, soli a polohrubé mouky (krupice či strouhanky). Obalovat můžeme sójové plátky, houby, hermelín, uzené sýry i eidam. U sójového masa je dobré ještě před obalováním kousky do piva na pár hodin namočit. Maso na pivu Pivem podléváme pečeně namísto vývarem či vínem. Ozvláštnit můžeme i větší kuřecí nebo krůtí stehna a to velmi jednoduchým způsobem. Stačí orestovat se solí a zeleným pepřem. Potom podléváme pivem a dopečeme. S pivem jde dohromady také králičí maso. Králíka podléváme - tentokrát černým pivem - a dusíme, opět jej ale můžeme smažit i v pivním těstíčku. -ag-