Pořekadlo, že pivo dělá hezká těla, se většinou myslí s despektem. Ale není to pravda, podle výzkumů opravdu dokáže podpořit spalování tuků. A také například ulevit při osteoporóze, snížit hladinu cukru v krvi nebo omezit infarkty.

Zdroj nejen vitaminů

Co je zásadní? Najít správnou míru. Pak při rozumné konzumaci lze považovat všechny druhy piva za zdraví přínosná. Obsahují vitaminy skupiny B, minerály i vlákninu. Například i železo, které potřebuje každý člověk nejen kvůli správné distribuci kyslíku v těle a fungování našich orgánů. Ostatně více železa nám udělá jen dobře, když jsme podráždění a vyčerpaní.

Nebezpečný tuk

Jedna japonská studie prokázala, že zdravým lidem s nadváhou dokáže pivo pomoci s redukcí zejména viscerálního tuku v dutině břišní, kde obklopuje orgány a tím je chrání. Zde se ale ve větším množství ukládá tuk také u mnoha žen v postmenopauzálním věku. A s větší vrstvou tohoto tuku přichází další zdravotní potíže, například záněty, cukrovka a jiné.

Zákeřná cukrovka

Další výzkumy naznačují, že pivo má podpořit snížení rizika inzulinové rezistence u lidí s takzvaným prediabetem, obdobím, které avizuje příchod cukrovky 2. typu. A ta zase významně často souvisí také s nadváhou až obezitou. Když už konzumujete těžká jídla, tekuté zlato usnadní jejich trávení.

Zrádná osteoporóza

Ve vědeckých kruzích se rovněž diskutuje o vlivu piva na osteoporózu a je potěšující, že jeho obezřetná konzumace přispívá ke snížení tohoto zdravotního problému. Například studie z roku 2019 uvádí, že ženy po menopauze z Jižní Koreje, které pily pivo 2 až 3x týdně, měly lepší kostní hustotu než ty, jež abstinovaly.

Čistička cév?

Podle izraelských vědců prý jedno pivo denně dokáže zabránit srdečnímu infarktu. Předběžné klinické studie týkající se mužů s onemocněním koronárních tepen (jejich ucpávání a omezení přítoku krve do srdce) ukazují, že 0,36 litru piva denně konzumovaného po dobu 1 měsíce už dokáže vyvolat změny v chemii krve, vedoucí k nižšímu riziku infarktu.

A právě v množství, které denně vypijete, je ukrytá odpověď. Přestože se o optimální míře stále diskutuje, z mnoha výzkumů se zdá, že by mohlo jít o třetinku neboli malé pivo. Tak na zdraví!

Zdroj: Sciencedaily.com, Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov