Pivoňky se vyskytují v mnoha barevných variantách, včetně růžové, fialové, žluté a bílé. Rostou v mnoha oblastech světa, včetně Evropy, Asie a Severní Ameriky. Pivoňky se často pěstují jako okrasné rostliny a jsou oblíbené pro svou nádhernou vůni. Některé druhy pivoněk jsou také používány v medicíně a parfumerii.

Proč pivoňky potřebují mravence?

Oblíbeným mýtem je, že pivoňky potřebují k otevření poupat mravence. Možná jste slyšeli, že mravenci musí "polechtat poupata" nebo "olíznout cukr", aby pivoňky vykvetly. Ne. Pivoňky se krásně otevřou i bez přítomnosti mravenců.

Ale! Některé druhy pivoněk jsou vzácné a vyžadují pomoc mravenců při rozmnožování. Tato pomoc se projevuje v podobě tzv. myrmekofilie. Co tento cizí pojem znamená? Popisuje vztah mezi rostlinou a mravencem, při kterém rostlina poskytuje mravencům pokrm a mravenci zase pomáhají rostlině s reprodukcí.

Pivoňky s myrmekofilními vlastnostmi produkují malé, sladké, pryskyřičné látky, které se nazývají extraflory. Tyto látky slouží jako potrava pro mravence, kteří je vyhledávají a konzumují. Zároveň však mravenci pomáhají rozmnožovat pivoňky tím, že nosí semena rostliny do svých úlů a zde je ukládají do hnízd, kde jsou chráněna před škůdci a půdou.

Mravenci tedy pro pivoňky představují přirozenou ochranu před škůdci a také pomáhají s reprodukcí rostliny. Bez pomoci mravenců by některé druhy pivoněk mohly být v ohrožení vyhynutí.

Zničí mravenci vaše pivoňky?

Mravenci květy pivoněk nepoškozují a brání rostlinu před útokem škodlivého hmyzu, který saje mízu a žvýká okvětní lístky. Vztah mezi mravenci a pivoňkami je dočasný – jakmile se květy otevřou, mravenci rostliny opustí a hledají novou obživu.

Zdroj: jacanswers.com