K přípravě té pravé italské pizzy vám pomůže pizza kámen, který se dá umístit na kotlové grily na dřevěné uhlí. Je to sice investice pohybující se zhruba od 500 do 2000 korun, ale zato nikde není psáno, že ho musíte používat jen na pizzu. Na pizza kameni připravíte i maso nebo rybu, případně také sušenky a jiné pečivo. Pokrmy pouštějící šťávu ale raději zabalte do alobalu. Kámen kromě toho užijete také v zimním období - není stvořen jen pro grily, dá se na něm péct i v troubě.

Praktickým pomocníkem je také lopata na pizzu, s níž připravenou pochoutku snadno přesunete z kamene na talíř. Kámen nemusíte potírat tukem, aby se těsto nepřichytilo; lepší je posypat ho kukuřičnou moukou nebo na něj položit pečicí papír vystřižený do náležitého tvaru. Pizzu na kámen pokládáme ve chvíli, kdy je dobře rozpálený. Pizza je hotová během několika minut - a nespálí se!

Většina kuchtíků má vlastní osvědčený recept na těsto, ze kterého domácí pizzu připravuje. Pokud žádný nemáte, můžete vyzkoušet následující poměry:

350 g hladké mouky, 250 ml vlažné vody, 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 lžička cukru, 1 lžička sušeného droždí, 1 lžička soli

Mouku promícháme se solí a cukrem v míse. Postupně přidáme droždí, olej a vodu; kdo chce, může do těsta zapracovat i zelené bylinky. Těsto zpracováváme vařečkou tak dlouho, až je zcela vláčné a přestane se lepit ke stěnám mísy. Je to docela pracná záležitost, takže rozhodně není ostuda, když si vypomůžete robotem. Těsto nechte kynout dvě hodiny zakryté utěrkou nebo potravinovou fólií. Správná pizza se má do kruhového tvaru vytahovat rukama, možná se vám to ale lépe podaří válečkem. Navrch pak můžete naskládat vše, co lednice dá, podle vlastní fantazie.

  • Tip: Falešnou pizzu upečete na grilu i bez pizza kamene, a to v zavíracím roštu. Rozválíte dvě placky těsta, jednu pokladete rajčatovou směsí, šunkou, žampiony, sýrem a dalšími ingrediencemi dle chuti a přiklopíte druhou plackou. Vložíte do zavíracího roštu a opékáte na grilu při mírném žáru za častého obracení do zlatohněda. Vznikne tak křupavý slaný koláč, po kterém se jen zapráší.