Clematisy neboli plaménky jsou popínavé rostliny s nápadnými květy všech barev, které v průměru dorůstají až 15 centimetrů. Dřevnatící rostlina se k opoře snadno přichytí úponky z řapíku. Pokud tak chcete letos vyměnit zelený břečťan za barevnou kvetoucí fasádu, jsou plaménky tou správnou volbou.

Více rad o tom, jak pěstovat plaménky, se dozvíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Co mají clematisy rády?

Jen v mírném klimatu roste přes tři sta druhů clematisů. Těžko se tak hledají charakteristiky, které by byly platné pro všechny druhy. Přesto lze obecně říci, že tyto rostliny mají rády chladné a na živiny bohaté půdy a nejspokojenější budou na místě s celodenním přísunem slunečního světla.

Zajímavost o plaménku

Zajímavost o plaménku

Popínavé plaménky jsou oblíbenými zahradními rostlinami, které se pěstují již od 16. století. V 17. století byly velkokvěté plaménky pravděpodobně dovezeny do Japonska, kde se začaly pěstovat v zahradách. V tomto období získaly zahradníci první barevné mutace křížením. První rostliny byly do Evropy přivezeny v roce 1837 Holanďanem von Sieboldem a později sběry Roberta Fortuneho v roce 1863. Tyto sbírky poskytly dostatečný genetický potenciál pro vznik velkokvětých odrůd, jaké jsou známy dnes. Okrasné plaménky jsou nyní tradičními rostlinami selských zahrad a je k dispozici několik set různých odrůd pro ty, kteří je chtějí vysadit na své zahradě.

Šlechtěné nebo botanické druhy

Pokud jste fanoušci větších květů, doporučujeme sáhnout po některém ze šlechtěných kultivarů. Mezi oblíbené patří President nebo Nelly Moser. Naproti tomu botanické kultivary jsou typické pro své menší, zvonkovité nebo otevřené květy. Jsou méně náročné na údržbu, nepotřebují ke svému růstu přímý svit a vydrží i v polostínu. Vyhledávanými odrůdami jsou plamének horní s červenými zvonečky nebo plamének tangutský se zlatými květy.

Pozor na jed!

Pozor na jed!

Zvířata se na pastvě plaménkům vyhýbají kvůli jejich odporné chuti, takže otravy z jejich toxiunů jsou vzácné. Pokud zvířata plaménky sní, mohou způsobit průjem a také má močopudné účinky. Při styku se šťávou plaménků se na kůži může objevit svědění a těžko hojitelné záněty. Nicméně, toxiny v plaménkách se sušením a vařením ztrácejí.

Dávejte jim péči každý rok

Plaménky jsou sice silné rostliny, ale aby vydržely co nejdéle krásné, je potřeba jim trochu pomoci. Proto je vhodné každé jaro provést jednoduchý řez. Odstraňte slabé, nemocné nebo polámané výhonky. Naopak ponechejte pouze silné a rovné výhony. Takto prořezané plaménky poté nadále zpracujte. Polovinu výhonů seřízněte na výšku asi 60 cm, druhou polovinu na 30 cm.

Zdroje: ireceptar.cz, ceskestavby.cz