Milovníci flóry i fauny a také rodiny s dětmi se sem mohou vypravit každou sobotu a neděli od 9:30 do 16 hodin. Ve sklenících navíc mají možnost zakoupit si výpěstky pokojových rostlin, které na Výstavišti Flora Olomouc připravili zdejší zahradníci.

„Jsem ráda, že mohu všechny pozvat do palmového, kaktusového, tropického a subtropického skleníku. V minulém roce byly poprvé otevřené také v listopadu a v prosinci, velký zájem návštěvníků nás velice mile překvapil. Kouzlo našich skleníků ovšem spočívá v tom, že se díky kvetoucím a plodícím rostlinám a také díky práci našich zahradníků stále mění. Při každé návštěvě je tak co objevovat a obdivovat,“ uvedla Eva Fuglíčková, předsedkyně představenstva společnosti Výstaviště Flora Olomouc.

Její slova hned u vstupu do palmového skleníku potvrzuje například právě plodící kávovník anebo v subtropickém skleníku nádherně kvetoucí vytrvalá popínavka solandra velkokvětá (Solandra grandiflora), jejíž zářivě bílé či žluté květy s fialovými pruhy měří až čtvrt metru.

„Solandra grandiflora dorůstá do délky 12 metrů. Pochází ze Střední Ameriky a je příbuzná například bramboře či rajčeti, patří totiž do čeledi lilkovitých. Musíme k ní ale přistupovat s velkým respektem, je velice jedovatá. I přesto ji původní mexické indiánské kmeny používaly k rituálním a léčebným účelům. Sloužila i jako afrodiziakum, vyráběl se z ní nápoj lásky. Byla tak považována za mocnou šamanskou rostlinu,“ uvedl Pavel Souček, vedoucí oddělení sbírkových skleníků na Výstavišti Flora Olomouc.

Krásné květy mohou o únorových víkendech lidé v palmovém skleníku obdivovat i díky strelícii královské (Strelitzia reginae), kterou můžete vidět na úvodním obrázku. Její domovinou je jih Afriky, vyniká nevšedním květenstvím, jež připomíná hlavu ptáka jeřába. Ve volné přírodě je podivuhodně opylována drobnými ptáky.

„Strelície ptáky lákají na květy s velkým množstvím nektaru, při jeho pití se jim pyl lepí na nohy. U nás to ale tak neprobíhá, před časem jsme proto zkusili tyto krásky opylit ručně. A podařilo se. Vůbec poprvé tak máme na strelícii také plody,“ uvedl Pavel Souček, vedoucí oddělení sbírkových skleníků na Výstavišti Flora Olomouc.

Kvést v tuto dobu začínají i některé palmy. Například u velice vzácné palmy latánie modré (Latania loddigesii) se už objevila i obrovská plodenství složená z mnoha malých plodů.