„Chceme, aby byl interiér propojený v maximální míře se zahradou a exteriérem domu. V podstatě by to měl být takový druhý obytný prostor, kde si budou děti moct hrát, kde bude příjemné posezení třeba u grilu nebo pod slunečníkem,“ říká na úvod majitel domu. K celému projektu „obytné zahrady“ přizvali majitelé na radu stavební firmy a několik specialistů: zahradního architekta (o projektu zahrady jsme podrobně psali minulý týden), dále oslovili firmu specializovanou na automatické zavlažování zahrad a nakonec i truhláře, kteří by měli vyrobit novou dřevěnou bránu do dvora v duchu třicátých let a dřevěný plot.

„Víme, že dům nebude celoročně obývaný, a proto musíme vyřešit zavlažování zahrady. Projekt zahradní architektky, který jsme vám ukazovali minule, se nám velmi líbí. Je ale důležité zajistit, aby zahrada byla dostatečně zavlažovaná a všechny ty keře a rostliny měly vláhu,“ říká majitelka domu nad projektem.

Inspirováni specializovanými blogy ze zahraničí, vybírají majitelé nyní vhodný zahradní nábytek, slunečníky, gril… prostě vybavení pro obytný exteriér. „Je pravda, že to bude aktuální řekněme za půlroku, ale přesto už v předstihu hledáme koncept, jak přenést bydlení také ven,“ říká majitelka. Tady jsou naše hlavní zjištění, ke kterým jsme dosud došli – možná vám budou připadat banální, ale není od věci si je čas od času zopakovat.

1) Nebuďte otrokem své zahrady

Pečlivě na začátku zvažte, jak se vaše práce, časové vytížení, chod rodiny a další zvyklosti dají skloubit s provozem zahrady. Pokud se přes týden vracíte z práce po osmé večer a o víkendu rádi spíte celé dopoledne, asi se to nezmění s novou zahradou. A pozor: bezúdržbová zahrada neexistuje. Pokud to není betonová zahrada… Instruujte proto zahradního architekta, ať podle vašich časových možností připraví projekt.

2) Bez vody není zeleň

Když nebudete mít čas na sekání trávy, ani zalévání, nikdy na zahradě nic pořádného nevyroste. Nežijeme v teplém Středomoří, ale uprostřed Evropy: počítejte tedy například se zavlažovacím systémem, tak jako majitelé tohoto domu. Kromě prvotní instalace bude i samotný provoz něco stát. Pokud nemáte vlastní studnu, může být i zavlažování zahrádky pěkně drahé hobby.

3) Děti, zvířata a jiné dynamické elementy

Od začátku našeho seriálu se nám jako tenká nit táhnou plánováním domu, zahrady a všech věcí okolo děti… Přidejte si k nim třeba psy a jiné dynamické prvky a podle toho uvažujte: mám sázet vyrovnané řádky zeleniny? Kde se budou moji miláčkové pohybovat? Kam budou sypat písek z pískoviště? A vodu ze sudu u okapu?

4) Sousedé

Mějte na paměti, že každá zahrada – tedy i ta vaše, kde budete v letních měsících grilovat a večeřet s přáteli –, má své sousedy. Při koncipování prostoru, kde bude gril, kde pískoviště, kde malé zahradní jezírko, dbejte i na ně. Co vyhovuje vám nebo vypadá dobře na papíře, nemusí tak fungovat ve skutečnosti. Než se pustíte do práce, projděte s projektem každý metr vaší zahrady nebo dvorku.

Foto: www.thinkstock.cz, archiv autora Příště: Děti & starý dům