Mšice, housenky, slimáci, dřepčíci a další drobní živočichové dokážou zahradníkovi nepěkně poničit s láskou vypiplanou úrodu. Pokud se jim chcete ubránit s minimálním použitím chemie, zapřemýšlejte o výsadbě rostlin, které škůdce samy o sobě odpuzují.

Například lichořeřišnice větší je známá svou schopností odpudit mšice. Vyhýbají se jí prý i housenky, mravenci, slimáci a myši. Často se vysazuje jako strážce brambor, cuket, dýní, kedluben či brokolice.

Budete-li letos pěstovat listové saláty a zelí, budete je chtít ochránit především před běláskem zelným a slimáky. Za tímto účelem je dobré na záhon vysadit také nějakou aromatickou bylinu jako šalvěj lékařskou, tymián, kopr nebo saturejku. Poslední jmenovaná zároveň podporuje růst hrášku a fazolí.

Proti mšicím, dřepčíkům a běláskům zeleninu ochrání máta. Její sousedství ocení také ovocné stromy.

Na okrasné záhony s cibulovinami a letničkami je vhodné vysadit voňavou levanduli, která odpuzuje mšice. Ochrannou funkci květin zastane také měsíček lékařský nebo aksamitník (afrikán). Obě tyto rostliny jsou schopné vypudit ze záhonu háďátka, proti kterým ani neexistuje chemický preparát. Na měsíček a aksamitník si nicméně netroufají ani další škůdci, zahradníci si je pochvalují i jako prevenci před mšicemi, mravenci a housenkami.