V Česku je nespočet zahrad a zahrádek, kam dojíždějí jejich majitelé jen o víkendech. Pro rostliny to není nejšťastnější řešení, ale pro nás většinou ano, protože bychom se jinak udřeli. Ale udřít se můžete i o víkendech, pokud naplánujete zahradu tak, aby vám přerostla přes hlavu.

1) Sázejte jen to, co vám chutná

Spousta lidí se snaží pěstovat mnoho druhů ovoce a zeleniny. A mnoho z toho jen proto, že to chtějí zkusit. A pak to dopadá tragicky. Velké množství druhů znamená velkou logistickou zátěž. Ne všechny zeleniny chtějí stejné hnojení, stejnou zálivku a pak… V lednu naplánujete, na jaře zasadíte a v červnu už nevíte, co kde je, natož co s tím dělat.

2) Mulčujte

Mulčovat můžete i rostliny. Mulčování senem či slámou dělá s některými plodinami divy. Především nebudete muset tolik plít a také zjistíte, že rostliny jsou víc chráněny proti výkyvům teplot, takže na jaře je mrazíky nezničí a letní parna je tolik nevysuší.

V NAŠEM SERIÁLU O PLÁNOVÁNÍ ZAHRADY JSME UŽ MOHLI ČÍST:

3) Zahušťujte

Některé plodiny můžete zahušťovat na řádcích. Třeba cibule zabírá jen tolik místa, kolik její palice. Takže je můžete pěstovat v rozestupu po 15 cm. Pak vynechejte jeden řádek širší, kde můžete položit mulč. Budete mít méně práce s pletím. Podobně můžete pěstovat mrkev, řepu či pastinák.

4) Detašujte odolnou zeleninu a bylinky

Plít třeba pažitku je nesmysl. Ale když už budete mít jednou pažitku vysazenou u jahodníků, asi ji taky začnete plít. Zbytečně. Stačí ji kolem párkrát oseknout motyčkou, aby vznikl beztravní prostor, a zbytek už si zařídí rostlina sama. Takže detašujte pažitku, chřest, křen či vytrvalé byliny, udělejte jim vhodné místo, které jednoduše motyčkou dokážete rychle překopat.

5) Plodiny se mají rády

Jsou rostliny, které se mají rády a jiné se nesnášejí. Třeba vysadit hrách k cibuli, znamená, že ani z jednoho nebudete mít nic. Pěstujte tedy skupinově rostliny, které se dobře snášejí.

  • K mrkvi hrách, pažitku, ředkvičky, kopr, salát, pór
  • K cibuli heřmánek, mangold, květák, kedlubny, řepu
  • K rajčatům petržel, mrkev, česnek (rajčata se moc nemají ráda s mnoha plodinami – většinou s brukvovitými)
  • K salátu ředkvičky, jahodníky, okurky, řepu

6) Pěstujte v květináčích

Nic rostlinám neškodí tolik, jako špatné místo. Jenže kde je to pravé místo? Víte, že tohoto problému se můžete zbavit třeba tím, že budete rostliny pěstovat v květináčích a umístíte je, až když jsou vyrostlé? Uvidíte, jestli je moc horké léto, jestli dost prší apod. Takhle to můžete zkusit třeba s dýněmi, cuketami nebo jedlým ibiškem.