Hned na začátku si přiznejme, že i když odborníci považují plavání za jednu z nejlepších pohybových aktivit a hodně lidí s nimi jistě bude souhlasit, realita je od teorie na hony vzdálená. Pode průzkumu společnosti Albixon v rámci projektu Rozplavme Česko, který proběhl v květnu letošního roku, se jen 10 procent dotazovaných věnuje plavání jako sportovní aktivitě jednou týdně.

Proč plavat

Důvodů je spousta, uveďme jen některé zdravotní. Plaváním zlepšujete kapacitu plic, snáze pak zvládnete běžnou zátěž včetně schodů nebo dobíhání třeba autobusu. Opakovanými pohyby zvětšujete rozsah kloubní pohyblivosti, zvyšujete svalovou sílu. Plavat můžete i při chronických bolestech zad nebo problémech s krční páteří. A tím, že ve vodě musíte překonávat odpor, vydáte několikanásobně více energie než při pohybu v lese nebo tělocvičně, prostě „za sucha“.

Abyste si však tyhle benefity užili, musíte se naučit plavat správně.

Na co pozor

Z průzkumu například vyplynulo, že několikrát měsíčně si ve veřejném nebo soukromém bazénu či někde v přírodě jde zaplavat asi jen třetina lidí. Ale pozor, až 84 procent!!! dotazovaných si myslí, že plave skvěle nebo aspoň průměrně (dali by si jedničku, dvojku či trojku). Přitom podle odborníků má hodně lidí problémy se správnou technikou a dýcháním. Nejznámější plavecké styly předpokládají, že dobře srovnáte hlavu s tělem, nikoliv že budete vystrkovat hlavu z vody, čímž významně zatěžujete páteř.

Naučte se správně dýchat

S tím souvisí umění dýchat do vody, což ovládá 18 procent dospělých plavců (a častěji jde o muže, netušíte, proč?). Dýchání pod vodou s potížemi přiznává asi 35 procent lidí a polovina z nás, plavců, to vůbec nedělá.

Co nás baví

Není třeba dlouho váhat, nejčastěji používaným plaveckým stylem jsou prsa, tvrdí 84 procent lidí. Ale dost možná proto, že se učí většinou jako první plavecká technika v dětství. Následuje kraul (66 procent dotazovaných), nicméně ten už více považujeme za doplněk, kvůli náročnosti provedení. Tento dojem může být způsobený i tím, že plaveckou techniku prsa mnohdy podceňujeme, a řada z nás ji opravdu ovládá špatně, dělá spoustu chyb (jim se budeme věnovat za týden v dalším článku).

Proč zkusit znak

Více než 50 procent dospělých plavců-amatérů zvládá také znak, ale běžně ho používají pouhá 3 procenta lidí. Přitom právě znak je perfektní hned ze dvou důvodů. Tím prvním je dýchání, když máte obličej nad hladinou, nevzniká problém, a tím druhým velmi pozitivní vliv na vaši tělesnou schránku. „Jde o ideální protažení přetížených svalů zad, uvolnění ramen a hrudníku. Zároveň dochází k posílení ochablých svalů středu těla a dalších,“ uvádí holistická terapeutka Kateřina Fadljevičová.

Každého z nás motivuje k plavání něco jiného, ovšem nejvíce Čechů za tímto účelem skáče do vody proto, aby se pobavili a protáhli se. Motivaci v podobě zlepšení fyzičky přiznává 26 procent lidí a jít si zaplavat jednou za měsíc je běžné pro třetinu dotazovaných.
Změníme to?

Zdroj: Albixon