Plevel a mech mezi dlažebními kostkami a dlaždicemi lze potlačit nejen pomocí herbicidů. Existují i zdravější a ekologičtější domácí metody. Ty lze rychle připravit pomocí přírodních přípravků, které se v kuchyni používají každý den.

Čištění zámkové dlažby:

Zdroj: Youtube

Sůl a soda na pomoc

Velmi jednoduchý způsob, který vám pomůže zbavit se plevele rostoucího v mezerách mezi dlažebními deskami, dlažebními kostkami nebo na zahradních chodnících, je použití kuchyňské soli nebo jedlé sody. Tato metoda je nejúčinnější u vznikajících plevelů nebo u velmi mladých rostlin, které ještě neměly čas dorůst. Stačí nasypat sůl nebo jedlou sodu na místa, kde plevel roste, a počkat několik dní. Nejlépe je tento postup provádět za slunečného počasí - účinek bude rychlejší a plevel snadněji uschne.

Octový postřik

Velmi účinným a levným domácím prostředkem na hubení plevele je roztok na bázi octa. Ten má na nežádoucí rostliny likvidační účinek (díky svým kyselým vlastnostem) a rychle způsobí odumření rostlinných buněk. Jako přírodní prostředek proti plevelům proto stačí použít obyčejný potravinářský ocet (obvykle se prodává v koncentraci 10 %) a plevel postříkat ručním postřikovačem.

Pozor na zabarvení dlažby!

Pozor na zabarvení dlažby!

U octa byste však měli mít na paměti, že může také povrch kamenné kostky zabarvit, proto nejprve proveďte zkušební postřik na méně exponovaném kusu dlažby. Pro větší bezpečnost můžete také snížit koncentraci roztoku (např. pouze na mladší plevel) a nebo ocet zředit vodou (v poměru např. 1 : 2). Pro zvýšení přilnavosti roztoku do něj můžete ještě přidat několik kapek prostředku na mytí nádobí.

Rotační kartáč

Mimo chemické metody se můžete plevele zbavit také pomocí rotačního kartáče na křovinořezu. Jedná se o velmi účinnou a spolehlivou metodu, ale mějte na paměti, že rotační drátěný kartáč vyžaduje patřičný výkon. Znamená to, že například běžné akumulátorové křovinořezy jsou pro tento účel příliš slabé. Kartáč by se mohl zastavovat, což není ani příliš příznivé pro motor. Benzínový křovinořez je pro tento účel mnohem vhodnější. Každopádně si ale vy i vaše okolí dejte při použití kotouče pozor na odletující kamínky a chraňte si zrak.

Zdroj: thespruce, gardeningknowhow, diys