Plíseň bramborová (Phytophthora infestans) je vžitý název choroby, která napadá brambory a rajčata zejména v deštivém nebo proměnlivém počasí. Abychom byli přesní, ve skutečnosti kupodivu vlastně nejde o plíseň. Obávanou nemoc způsobují řasovky (oomycety), což jsou organizmy podobné houbám, ale nejsou s nimi příbuzné. Jejich genetický kód je podle vědců velmi složitý a umí se rychle přizpůsobit novým podmínkám; to znesnadňuje boj s touto chorobou, protože vůči některým osvědčeným postřikům může být plíseň už dneska imunní.

Jak ji poznáte

První příznaky plísně na rajčatech jsou často zaměňovány se skvrnitostí rajčete. Plíseň se ale na rozdíl od skvrnitosti šíří velmi rychle a napadá i plody, které už pak nelze zachránit. Na listech a stoncích se nejprve objeví šedozelené skvrny, jež postupně hnědnou a usychají, až uschnou celé listy. Skvrny se pak rozšíří i na samotné plody. Ani docela malou skvrnku nemůžete jen tak vykrojit a rajče zkonzumovat, zhoubný organismus je už přítomen v celém plodu, i když není vidět.

Prevence

Plísni bramborové se daří ve vlhku a při kolísavých teplotách. Deštivé letní dny jsou pro její šíření jako stvořené. Rajčata bychom proto měli sázet na slunná místa a chránit je před deštěm. Zaléváme raději ráno než večer a dáváme pozor, abychom vodu nestříkali na listy a stonky. Rostliny také potřebují neustálý přísun čerstvého vzduchu, což může být problém zejména ve sklenících.

Rajčata pečlivě kontrolujeme už od půlky června. Rostliny můžeme v této době chemicky ošetřit přípravky s delší ochrannou lhůtou - používá se Acrobat MZ, Bravo 500, Dithane DG Neotec a další - v průběhu léta pak musíme sáhnout po postřicích s týdenní ochrannou lhůtou (např. Champion nebo Ridomil Pepite).

Postřiky uplatníte i při prvních příznacích choroby. Napadené listy a stonky se musejí ihned mechanicky odstranit, pokud ale plíseň přesto postupuje, nedá se dělat nic jiného, než zlikvidovat celou rostlinu.