Pravděpodobnost, že se plíseň někdy objevila nebo objeví ve vaší domácnosti, je velmi vysoká. Plísním totiž vyhovuje příliš vlhké prostředí, což je téměř stoprocentně jisté v bytech či domech, kde jsou namontována plastová okna, která mají mnohem nižší prodyšnost než dřevěná, stejně jako v prostorách, kde se málo větrá či kde se suší vyprané prádlo. Kvůli zdravotním rizikům, která jsou s výskytem plísní spojena, je nezbytně nutné ihned zasáhnout a plísně zlikvidovat, a to nejlépe tak, abychom předešli jejich opakovanému výskytu.

Kde se plísně vyskytují nejčastěji?

V domácnostech bývají pro plísně tím nejlepším prostředím zpravidla kuchyně a koupelny, a to z několika důvodů: vzhledem k vaření v kuchyni či koupání a sprchování v koupelně bývá v těchto místnostech vlhkost vzduchu větší než 60 % a teplota v místnosti obvykle přesahuje 20-25 ºC. Plísně se tvoří zpravidla ve spárách okolo vany či sprchového koutu, u oken a okenních parapetů, kde jsou studené rohy, kam může zatékat, v rozích za nábytkem, kde málo cirkuluje vzduch.

Jak se s plísní vypořádat?

S plísněmi si zpravidla dokážeme poradit, pokud jsou ve velikosti několika černých teček. Jakmile se z nich stanou velké jednolité „koberce“, je nezbytné zavolat specialisty, protože s takto rozšířenou plísní už si sami neporadíme.

Na trhu lze zakoupit velké množství speciálních nátěrů, které fungují jako dezinfekce a pomáhají likvidovat nejen plísně, ale také různé houby a řasy. Tyto prostředky zpravidla nastříkáme na postižená místa a necháme působit po dobu, která je uvedena v návodu na použití. Pokud omylem zasáhnete dlaždičky, rámy oken nebo zárubně nebo nábytek, otřete tyto zbytky vlhčeným hadříkem nebo jemně seškrabejte. Někdy je potřeba postřik zopakovat. Ošetřené stěny potom přetřete barvou nebo speciální vnitřní omítkou, která obsahuje látky bránící vzniku hub a plísní.

Tip: Pokud chcete vzniku či návratu plísní předejít, vsaďte na odvlhčovač vzduchu. Hlavní příčinou uchycení plísní je vlhkost, a proto je nejdůležitější zatočit právě s ní. Na trhu lze nalézt velké množství výkonných domácích i průmyslových odvlhčovačů, které vám pomohou zbavit vzduch nadbytečné vlhkosti.

Chcete se obejít bez chemie?

Pokud dáváte přednost ekologickému řešení, můžete použít takzvanou chytrou houbu. Její odborný název je Pythium oligandrum a její obrovskou výhodou je absolutní šetrnost. Není škodlivá ani pro lidi, ani pro domácí mazlíčky. Koupíte ji v hobby marketech, specializovaných obchodech nebo přes internet pod značkou Bio Repel. Rozpustíte ji ve vodě a roztokem potřete postižená místa. Houba se v roztoku aktivuje a dokonale zlikviduje plísně. Když už žádná plíseň nezbyde, houba „usne“ v klidovém stádiu a v případě znovuobjevení plísně se opět probudí. Takto může ve stěně existovat až tři roky. Jedinou nevýhodou je, že po nátěru chytrou houbou nemůžete na ošetřená místa aplikovat žádné chemické prostředky, tedy bělidla, barvy ani jiné postřiky, protože ty by chytrou houbu zničily.

Když už situaci sami nezvládnete...

Za předpokladu, že se plísně v bytě rozšířily a už je sami nedokážeme zlikvidovat, nezbývá nic jiného, než se obrátit na firmy, které se na likvidaci plísní v domech a bytech specializují. Odborníci dokážou zjistit příčinu vzniku takového stavu a poradit způsob ošetření. Existuje několik možností:

1) Sanační omítka – speciální omítka, která se rozpustí ve vodě a nátěr vytvoří ve své struktuře množství vzduchových pórů, jež ze zdiva odvádí vzdušnou vlhkost.

2) Chemická injektáž – na zvlhlém zdivu vytvoří jakousi impregnaci, která brání vzlínání vlhkosti.

3) Elektroosmóza – metoda, kdy pomocí elektromagnetického pole vytvořeného speciálním přístrojem dojde k vysoušení vlhkých stěn a trvalé izolaci zdiva.

4) Mechanická izolace – ve stavební konstrukci se vytvoří prostor, jenž je vyplněn hydroizolační látkou, jež zabraňuje vzlínání vlhkosti do stěn.