Plíseň bramborovou je třeba odhalit co nejdřív

Plíseň bramborovou způsobuje houba Phytophthora infestans – tato choroba napadá nejen brambory, ale také okurky a rajčata. Pokud její rozšíření nepodchytíte v zárodku, může vám znehodnotit celou úrodu.

Napadenou rostlinu poznáte tak, že se na jejích listech začnou objevovat hnědé, vodnaté a neohraničené skvrny. Později se objeví i odumírající listy. To může pokračovat velmi rychle – listy mohou začít opadávat bez předchozího zežloutnutí, rostlina může být zničena během pár dní.

Na plodech se plíseň bramborová projevuje vznikem šedozelených míst, jejichž povrch je vrásčitý. Plísni se daří ve vlhkém počasí, bujení začíná při teplotě 12 až 13 °C. Teploty nad 30 °C jsou pro plíseň nevhodné. V největším nebezpečí je zelenina za mírnějšího léta.

Jak chránit rostlinu před plísní bramborovou

Největší ochranou před plísní bramborovou je prevence. Začněte již při volbě vhodného stanoviště. Vyhýbejte se vlhkým místům, blízkost rybníka či lesa není vhodná. Ideální je místo na slunci, kde ranní rosa brzy oschne.

Záhony s rajčaty neumisťujte do blízkosti pole s bramborami, pro plíseň by pak bylo jednodušší přesunout se z jedné plodiny na druhou. Zálivku neprovádějte postřikem, ale ke kořenům. Snažte se listy rostliny udržovat suché. Od poloviny června kontrolujte spodní strany listů, zda se neobjeví napadení plísní. Pokud najdete známku nemoci, odstraňte napadenou část rostliny, aby nedošlo k dalšímu šíření.

Když prevence nefunguje?

Pokud nebudou preventivní opatření dostatečně účinná, můžete sáhnout i po chemickém postřiku. Ten se provádí ve chvíli, kdy je předpovězeno vlhké počasí, kdy by se mohlo plísni začít dařit. Ideální doba k provedení postřiku je polovina června – nešetřete jím, je nutné s ním pokrýt celou rostlinu, důraz se klade na spodní část listů.

Zdroj: ireceptar.cz