Pokud najdete na listech skvrny a nevěnujete jim pozornost, rozšíří se na celý list a ten může uschnout a o rostlinu můžete přijít. Proto je zapotřebí v nejzazších případech použít chemické spreje.

Chemií proti plísni okurkové

Fungicidy – to je jediné slovo, které si musíte před nákupem chemického ošetření proti plísni okurkové zapamatovat. Rostliny sprejujte před deštěm, aby mohl tento velmi účinný pesticid uschnout. Pronikne do tkání a rostlinu ochrání před jistou smrtí. Účinné jsou zejména takzvané eradikační fungicidy.

Jako prevenci proti chorobám je můžete použít i na začátku sezony.

Plíseň okurková je velmi častou chorobou tykvovitých rostlin, kterou způsobuje vlhké prostředí. Poznáte ji podle žlutých skvrn na středu horního povrchu listu. Často si plíseň okurkovou lidé pletou s plísní padlí, protože vypadají velmi podobně. Poslechněte si, jak je rozeznat:

Zdroj: Youtube

Domácí sprej proti plísni okurkové

Proti plísni okurkové můžete bojovat také přírodní cestou. Dva bylinné výluhy si můžete vyrobit doma a ochránit rostlinu nejen před plísní okurkovou. Koncentrát ze šalvěje lékařské ochrání rostlinu před i při jejím napadení plísní okurkovou. Stačí jej na listy stříkat jednou až dvakrát týdně v závislosti na častosti přeháněk. Vyzkoušejte také koncentrát z routy vonné a saturejky, který je určený pro rostliny pěstované ve sklenících, pařeništích a fóliovnících. Oba bio postřiky zakoupíte také v obchodech.

Nejlepší prevencí je…

Pokud se ve vaší zahrádce pravidelně objevují choroby tykvovitých, nejlepší prevencí je kupovat odrůdy zeleniny na ně odolné a certifikované bez chorob. Nejste si jistí, že právě takovou odrůdu pěstujete? Pravidelnou kontrolou listů rostlin včas plíseň odhalíte a zvýšíte své šance ji porazit.

Nezapomeňte se také věnovat již postiženým rostlinám a nebojte se použít chemické či bio postřiky.

Zdroje: extension.umd.edu, agrobio.cz , hgic.clemson.edu, vegetables.bayer.com