Zdravý trávník poznáte podle hezké zelené barvy, ale také podle toho, že je ve vegetačním období hustý. V době vegetačního klidu jej však ohrožuje velký nepřítel, který jej může kompletně zničit. Víte, jak zničit plíseň sněžnou?

Podívejte se, co s plísní sněžnou:

Zdroj: Youtube

Co je plíseň sněžná?

Plíseň sněžná je houbové onemocnění, které má negativní vliv na celkový vzhled trávníku. Rozsah poškození můžete většinou posoudit až na jaře, když sníh roztaje. A stejně jako jinde i zde platí, že nejlepší ochranou je prevence. A jak plíseň sněžnou poznáte?

Plíseň sněžnou způsobuje houba rážovka sněžná. Napadá všechny druhu trávníků. Představte si tu škodu, kterou by plíseň napáchala na golfovém hřišti. Škody napáchá také v obilovinách. Šíří se hlavně osivem, i proto při zakládání trávníku používejte pouze kvalitní osiva. Plíseň přežije i na zbytcích rostlin.

Důležitá je správná hygiena trávníku – a to včetně pravidelného sekání a hrabání. Onemocnění může přijít kdykoliv, předjaří však plísni přeje nejvíce. Nejčastěji se šíří pod sněhem, když není půda zcela zmrzlá. Vlhko a nedostatek vzduchu přispívají k jejímu šíření.

Jak plíseň sněžnou poznáte?

Napadení plísní sněžnou poznáte snadno. Plíseň nejprve tvoří bílé chomáčky, které se postupně rozrůstají a propojují. Rozšiřuje se v typicky ohraničených mapách, které mají často kruhový tvar. Tyto mapy se postupně zvětšují.

Napadená tráva je nejprve bělavě zbarvená, najdete na ní tenké pavučinky. Nejprve napadá listy, později jde i do kořenů. Ty poté začnou uhnívat. Později začnou schnout celé rostliny – nakonec odumřou. Skvrny se postupně mění ve žlutohnědé, nakonec po trávě zbudou jen holá místa.

Jak se zbavit plísně sněžné?

Silně napadený trávník se zachraňuje obtížně. Šíření plísně může zastavit postřik fungicidním přípravkem. Ten musíte několikrát opakovat. Na jaře je nejvhodnější komplexní ošetření. Trávník pečlivě vyhrabejte a odumřelé traviny odstraňte. Houba přežívá i na zbytcích rostlin. Čím víc trávník vyčistíte, tím líp.

Místa zničená plísní zryjte a přidejte kompost. Povrch urovnejte a utlačte. Vysejte nové osivo. Podle toho, jak velké je sucho, zvažte nutnost zálivky.

Prevence sněžné plísně

Nejlepším způsobem boje je prevence. Pozornost věnujte koupi kvalitního osiva, přípravě pozemku a následné péči. Vhodné osivo vybírejte podle typu vašeho stanoviště. Plíseň napadá nejvíc trávníky na utužené půdě s nedostatkem vzduchu. I proto pozemek pečlivě zryjte. Půdu můžete vylepšit kompostem a kvalitním pískem.

Srovnaný a uhrabaný povrch nezapomeňte válcovat. Trávník je nutné pravidelně sekat – posečenou trávu nikdy nenechávejte na zahradě, vždy vezměte hrábě a odstraňte ji.

Zdroj: ireceptar.cz, gardeningknowhow.com