Plísně v květináči mohou být nepříjemné nejen kvůli svému vzhledu, ale i protože mohou poškodit rostlinu a ovlivnit její růst a zdraví. Existuje několik způsobů, jak se jich zbavit, a to jak přírodní cestou, tak i chemickými metodami.

Zdroj: Youtube

Proč se plíseň objevila?

Plíseň v květináči je často znakem, že květinu zaléváte příliš. A že povrch zeminy nenecháváte dostatečně vyschnout. Spousta plísní zvládne napadat také kořenový systém rostliny uvnitř květináče. Přitom jsou v běžných podmínkách přirozenou a neškodnou součástí substrátu. Pokud dojde ke změnám teplot či přelívání, začne rostlina reagovat přemnožením plísní.

Příčinou vzniku plísní může být také nevhodné hnojení. Pokud jsou rostliny připraveny na odpočinek, nemůžete jim dopřát spoustu hnojiva, které nevyužijí samy rostliny, ale jiné, pro ně nežádoucí organismy.

Jak se zbavit plísně na pokojovkách?

Rostliny, které vydrží s vyschlým kořenovým balem, nechte proschnout. Pokud bude zemina napadena mírně, stačí ji rozhrábnout, otočit, prokypřit a lehce zalít. Pokud je napadení silnější, vrchní vrstvu odstraňte a nahraďte novou zeminou.

Razantnějším řešením bude přesazení. Rostlinu je třeba obrat od staré hlíny a přesadit do nové. Poté rostlinu nechte vyschnout a začněte pomalu zalévat.

Nebyl zanesený substrát?

Většina průmyslově vyráběných substrátů neobsahuje choroboplodné zárodky plísní, protože jsou při výrobě ze substrátu odstraněny. Někdy ale stačí menší natržení obalu nebo špatné skladování a pohroma je na světě. Substrát nelze zbavit plísní a bakterií úplně. Pokud se však nevyskytne žádný problém, je jejich množství zanedbatelné.

Náš tip: Máte strach, že substrát není v pořádku? Pak jej dejte prohřát do pečicí trouby. A to na 70 °C a půl hodiny.

Fungicidy – když domácí léčba nefunguje

Pokud vám předchozí tipy nefungují, můžete vyzkoušet fungicidní přípravky. Ty seženete v zahradnictvích či v květinářstvích.

Zdroj: zahradkarskaporadna.cz, prima-receptar.cz