Ideálem by bylo, kdybyste si maso (a je jedno, zda preferujete hovězí, nebo vepřové) vybrali u řezníka a hned si ho nechali i namlít. Ale když není čas, vezmeme zavděk už připraveným balíčkem mletého masa v supermarketu. Pak si hlídejte nejen datum spotřeby, ale také vybírejte podle barvy, maso by mělo být pěkně červené, jinak ho neberte.

Suroviny (pro 4 osoby): 8 paprik, 500 g mletého masa, 50 ml mléka, 1 starší rohlík nebo houska, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 lžička soli
Na omáčku: 500 ml hovězího vývaru, 120 g rajského protlaku, loupaná rajčata v konzervě, 1 cibule, 1 až 2 mrkve, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 2 lžíce cukru krupice, smetana, skořice, sůl

Postup: Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Papriky zbavte stopky a jadérek. Česnek oloupejte, prolisujte a utřete se solí. Do mísy dejte mleté maso, nakrájený rohlík, jednu cibuli, česnek se solí, mléko, vejce a kmín. Promíchejte a nechte chvíli odležet. Připravené papriky naplňte masovou směsí. V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm nakrájenou cibuli s mrkví. Posypte moukou a vše zasmahněte. Přidejte protlak a kousky rajčat, dobře promíchejte.

Nyní přijde na řadu koření, tedy nové koření a bobkový list, následně vše zalijte vývarem a přiveďte k mírnému varu. Povařte alespoň 10 minut a dochuťte solí, cukrem a skořicí podle chuti. Připravené papriky vložte do kastrolu, zalijte omáčkou a dejte do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečte 45 minut, pak papriky vyndejte. Omáčku promíchejte a podle potřeby rozmixujte, případně zjemněte smetanou. Podávejte je netradičně s těstovinami.

Zdroj: zerumaso.cz