Suroviny:
1 kg velkých žampionů
1-2 lžíce másla
1 svazek petrželky nasekané najemno
1 lžíci drobků z bílé žemle
3 stroužky česneku utřeného se solí
3 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě umletý černý pepř
snítky bylinek k ozdobení
Návod:
Žampiony očistíme a oddělíme od hlaviček nožičky, které rozkrájíme nadrobno. Následovně na pánvi rozpustíme máslo a nožičky na něm tepelně upravujeme asi 5-10 minut, dokud se z nich nevypaří všechna voda, poté odstavíme. Poté k nožičkám vmícháme nasekanou petrželku, drobečky žemle, česnek se solí a dobře promícháme. Touto hmotou pak naplníme hlavičky žampionů, naplněné je poklademe na lehce pomaštěný plech a každou žampion ještě trochu zakápneme olejem. Následovně pečeme v předehřáté troubě zhruba 10 minut při teplotě 200 stupňů Celsia. Po upečení hlavičky ozdobíme snítkami bylinek a ihned podáváme. Vhodná příloha: italský chléb ciabatta.