A pokud přijímáme po kabelu z modemu i televizní signál, svazky kabelů se brzy neesteticky vinou podél stěn, v horším případě jsou na zemi i elektrické rozdvojky, roztrojky a prodlužovačky. Když to vše ponecháme jen tak na podlaze, máloco tak přitahuje špínu a máloco je tak otravné a namáhavé čistit, jako kabely a šňůry. Rychle s nimi tedy do nějaké úschovny - podívejme se na prvky určené k jejich skrytému vedení.

Kabely skryté v soklu nebo liště u stěny

Kabely od počítače nebo telefonu se dají efektně schovat do soklů a lišt jdoucích podél stěn a navazujících na podlahu. Parketový sokl - jak napovídá název - má vzhled parkety položené naplocho na stěnu. Nasedá na plastový profil na stěně, kterým zároveň vedou kabely elegantně v parketovém soklu ukryté. Takový parketový sokl má v sortimentu QuickStep. Podlahová lišta Pedross má zase uvnitř tunýlek na vedení kabelu do 7 mm tloušťky. Podlahové lišty jsou přichyceny šrouby, ale také existují nacvakávací, takové má i Parador. Lišty se nasunou na příchytku a mohou se podle potřeby demontovat. Například při malování, tapetování nebo v případě potřeby vložení kabelu nebo přidání dalšího. Pro zakrytou instalaci kabelů od telefonu nebo reproduktorů.

Ukrytí kabelů na míru

Často se ale sejde kabelů na jednom místě tolik, že je zapotřebí vyrobit jejich krytí na míru, ke slovu tak může přijít truhlář, který nám vyrobí sokl, lištu nebo už spíše tunýlek podél stěn z lišt nebo latěk. Barevně jej lze připodobnit podlaze (zvolit materiál ve stejném odstínu s plovoucí podlahou nebo otapetovat zbytky koberce, který je na podlaze). Anebo lze sokl natřít v barvě stěny.

Moderní kuchyně má přemíru kabelů vyřešenou

V kuchyni se kabely od různých spotřebičů schovají pod rampami, které jsou umístěny mezi stěnou a pracovní plochou. Kabely procházejí za nábytkem při stěně a jsou zakryty lištou, v níž bývá umístěna integrovaná zásuvka. Všechno je úhledné a praktické.

Nejen nástěnné lišty na kabely

Vypouklé okrouhlé lišty, v jejichž oblouku se schová několik kabelů, se většinou vyrábějí v bílé, stříbrné nebo černé barvě. Hliníková kabelová lišta například schová až čtyři AV kabely. Kupují se v délce 90 cm, metr nebo 1,5 metru. Ceny jsou různé - za metr lišty můžete dát asi 500 - 900 korun.

Elegantní oblý černý nebo stříbrný modul - kabelovou lištu pro vertikální vedení a zakrytí kabelů má v nabídce například výrobce Meliconi Ghost. Lišty EFA od firmy Vogels jsou určeny na schování až čtyř kabelů na stěně. Lišta zabere na stěně viditelné 4,5 centimetry a je nenápadná, jen 2 centimetry hluboká. Důležité je, že se dá snadno sejmout a vložit do ní další kabel. Na stěnu se připevňuje jednoduše šrouby, praktická je šablona, která se koupí s lištou - s její pomocí se vyvrtají do stěny otvory na šrouby k uchycení celé kabelové lišty.

Také firma Physix nabízí hranaté mělké lišty na kabely. Jsou necelých 8 cm široké a méně než dva centimetry hluboké, vejde se do nich až pět kabelů různé tloušťky a typu. Lišta se dá stříhat a upravovat tak její délka. Je vhodná například k vedení kabelů do televize na stěně.

Na trhu je i oblý tubus, takzvaný „systémový sloupec“ (např. Vogels EFA) k vložení kabelů. Sloupec má něco přes 20 cm délky, dá se tedy využít ke krátkému estetickému skrytému vedení kabelů po stěně, například u spotřebičů zavěšených na stěně, jako je televize. Systémový sloupec lze libovolně skládat na sebe (a naopak řezat), čímž se dosáhne libovolné délky.

Kabely vedou i za roh...

Kabely se vedou po podlaze, rohem místnosti, vertikálně šplhají po stěně, ale také za roh, do zatáčky. K tomu slouží rohové segmenty. Například spojovací roh výrobce B-TECH k vytvoření pravoúhlého profilu, lišty na kabely koupíte zhruba za 100 korun.

-ag-

Foto: www.thinkstock.cz, Sykora, Quickstep