Kugel je nákyp, který patří do tradiční aškenázské kuchyně. Podává se během šabatu a židovských svátků, v Americe také na Den díkuvzdání. Původně se připravoval ze zbylého chlebového těsta nebo starého chleba, později se objevily varianty z rýže, brambor a těstovin – nejčastěji z nudlí. Základní surovinu obvykle doplňují vejce, různé druhy zeleniny a bylinky nebo koření. V současné době má ale stovky různých verzí v závislosti na konkrétním regionu i rodinných tradicích. My vám představíme recept na zeleninový kugel z brambor, mrkve, cukety a vajec, který skvěle chutná teplý i studený a vyjde vás na pár korun.

Kugel si můžete připravit i ve sladké variantě, která chutná také výborně. Podívejte se, jak na to:

Zdroj: Youtube


Zeleninový nákyp z brambor, cukety a mrkve (kugel)

Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 6 středních brambor
  • 2 větší mrkve
  • 1 střední cuketa
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý rozmarýn
  • hladkolistá petržel
  • ½ hrnku hladké mouky
  • 6 vajec
  • ¼ hrnku rostlinného oleje
  • sůl, pepř

Příprava:

1) Troubu předehřejte na 180 ºC.

2) Brambory a mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Cuketu omyjte, nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Cibuli nasekejte nadrobno.

3) V misce rozšlehejte vejce, přidejte olej, mouku, sůl, pepř, prolisovaný česnek, nasekaný rozmarýn a petržel.

4) Do směsi vmíchejte nastrouhanou zeleninu.

5) Vložte do vymazaného pekáčku, povrch uhlaďte stěrkou a pečte 60 minut do zlatavé barvy.

Zdroj: toriavey.com, jamiegeller.com, fresh.iprima.cz