Používání zeleného hnojení má i řadu dalších výhod. Rostliny mohou být medonosné, odpuzovat různé škůdce, likvidovat patogeny a ozdravovat půdu. Jejich zapravením do země se také zvyšuje obsah humusu a celkově ovlivňují kondici rostlin pěstovaných další rok, čímž se zvyšuje i úroda.

Vysetím rostlin pro zelené hnojení chráníme odkrytou půdu před účinky slunce, větru a vymýváním deštěm. Brzy zjistíte, že na tyto rostliny se slétají včely a motýli z celého okolí. Také určité prospěšné mikroorganismy tyto rostliny ocení a namnoží se do většího počtu.

Co vysadit?

Pro domácí použití se nabízí několik možností.

První je svazenka, která má obzvlášť bohatý kořenový systém, nepřenáší žádné choroby potenciálně škodlivé pro běžné plodiny, roste rychle a hezky kvete.

ČTĚTE TAKÉ:

Dekorativnější možností je měsíček, který navíc lze využít jako léčivku. Měsíček ocení hlavně lidé, u kterých se v půdě vyskytují háďátka. Těm totiž měsíček vůbec nevoní, a proto se používá k ozdravení půdy.

Pro obohacení půdy dusíkem jsou nejlepší volbou bobovité rostliny, jako je peluška, hrách, bob, fazol, hrachor nebo lupina. Díky hloubce svých kořenů navíc rozrušují utužené podloží půdy. Po aplikaci zeleného hnojení těmito rostlinami je vhodné nepoužívat na následnou plodinu hnojiva s vysokým obsahem dusíku, aby nedošlo k přehnojení.

Brukvovité rostliny, například řepka nebo hořčice, jsou velmi oblíbeným hnojivem díky svému rychlému růstu. Bohužel velká část kulturních rostlin je také z této čeledi, a je zde tedy značné riziko půdní únavy a přenosu chorob.

A kdy?

Zapravování zeleného hnojení se provádí většinou na podzim. Vysít plodinu je tedy třeba s dostatečným předstihem, aby stihla narůst. Nejlepším časem bývá konec srpna až začátek září. Některé plodiny, například obilniny (ozimý ječmen, pšenice) se vysévají na podzim, přes zimu půdu chrání a zaorány jsou až na jaře. Naopak na jaře můžeme ještě stihnout zelené hnojení na poslední chvíli, například pro plodovou zeleninu – vhodné je volit mrazuvzdorné rychle rostoucí druhy (hrách, vikev, bob).

V létě můžeme vysévat měsíček, slunečnici, řepku, svazenku, pohanku nebo hořčici. Před zapravením do půdy rostliny posečeme. Čím jemněji budou rostliny posekané, tím rychleji z nich půda získá potřebné látky.

Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in

Titulní foto: Thinkstockphotos.com